«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σε ηλικία 74 ετών νικημένος απο τον καρκίνο.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ήταν ο άνθρωπος που κλήθηκε να διαχειριστεί την πλήρη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Επί θητείας του, άλλωστε, συγχωνεύτηκαν 24 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τον τραπεζικό κλάδο να λαμβάνει τη μορφή που έχει σήμερα, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eθνική Tράπεζα, Αlpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), έχοντας γλιτώσει από βέβαιη χρεοκοπία.
Μπορεί η εξάχρονη θητεία του Γιώργου Προβόπουλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να συνέπεσε με μία από τις πλέον θυελλώδεις οικονομικές περιόδους της ιστορίας της χώρας (2008-2014), εντούτοις ο ίδιος ουδέποτε λύγισε.
«Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, με πολλά βράδια χωρίς ύπνο που δεν ήξερα τι θα ξημερώσει και σε ποιο νομισματικό καθεστώς θα ξυπνούσα» ανέφερε χαρακτηριστικά, λίγο αφότου παρέδωσε τα ηνία στον σημερινό διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, αισθανόμενος απελευθερωμένος. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε από νωρίς προειδοποιήσει για το «τσουνάμι» που ερχόταν. «Το έκανα από την πρώτη κιόλας έκθεση που υπέγραψα. Ενημέρωσα για τα ελλείμματα το 2008 την κυβέρνηση Καραμανλή, το καλοκαίρι του 2009 την αξιωματική αντιπολίτευση, τον Οκτώβριο τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Νοέμβριο τη Βουλή. Ουδείς μπορεί να πει ότι η ΤτΕ δεν ανέδειξε εγκαίρως τα κρίσιμα ζητήματα» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάρρευση της χώρας και η έξοδος από το ευρώ απεφεύχθη χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες τον Ιούνιο του 2012, όταν μεταφέρθηκαν χαρτονομίσματα από τις Κεντρικές Τράπεζες της Αυστρίας και της Ιταλίας. Η συμβολή του δε, στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα υπήρξε καθοριστική, θεμελιώνοντας έτσι, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.