Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να γίνει γνωστή η αιτία των ρηγματώσεων στην περιοχή Βούτες του Δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε χθες στην Κρήτη για να εξετάσει το φαινόμενο.

«Η καθίζηση οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε τι είδους φαινόμενα. Δηλαδή αν είναι μια απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση ή αν είναι διαφορική καθίζηση. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα. Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τα αίτια», είπε συγκεκριμένα.

4662918.jpg

Ερωτηθείς για το αν έχει δει παρόμοιο φαινόμενο στην ελληνική επικράτεια, τόνισε: «Έχουμε πάρα πολλά κατολισθητικά φαινόμενα στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας δυναμικός χώρος, ένας εξελισσόμενος χώρος. Συνεπώς έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες καθοριστικά φαινόμενα».

Όπως εξήγησε, το θέμα είναι πού αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. «Να αναπτύσσονται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε και την αφήνουμε να εξελιχθεί. Όταν αυτά τα φαινόμενα εξελίσσονται μέσα σε αστικούς χώρους και χώρους ιδιαίτερης σημασίας, τότε αρχίζουμε και εμείς να ασχολούμαστε μαζί τους. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας χώρος δυναμικός, όπως προανέφερα, που διαμορφώθηκε ως ένα βαθμό από όλα αυτά τα φαινόμενα, από τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις, τις διάβρωσης, τις μεταβολές ακτογραμμών κτλ.»

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν οι αυτοψίες στην περιοχή. Ήδη πετάει drone, προκειμένου να αποτυπωθεί το σημείο των ρηγματώσεων, ενώ μέσα στην ημέρα στους ελέγχους θα προστεθούν εξοπλισμός και μηχανήματα για καταγραφή και έλεγχο των δεδομένων.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μία ακόμη σύσκεψη παρουσία του προέδρου της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, αλλά και του δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, των αντιδημάρχων Γιώργου Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρετή, του προέδρου των Βουτών και μελών του Τοπικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον δήμο Ηρακλείου, θα κατατεθεί αίτημα στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών - ΔΑΕΦΚ προκειμένου στην περιοχή να φτάσουν και μηχανικοί της Διεύθυνσης, για να κάνουν αυτοψίες και να προχωρήσουν στους επίσημους χαρακτηρισμούς κτιρίων. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, θα γίνει αίτημα μέσω της ΠΕ Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.