Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε στη Γαλλία, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν μετά τη σαρωτική νίκη της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές, η οποία σηματοδότησε εξελίξεις.

Ειδικότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου.

«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας από τα Ηλύσια.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

Το διάγγελμα Μακρόν

«Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος", δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων "δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη».