Η Αθήνα δεν χρειάζεται δήμαρχο που παίζει με τη φωτιά. Κι όμως, ο Χάρης Δούκας, αντί να υπερασπιστεί τον θεσμικό του ρόλο, επιλέγει να χαϊδεύει αυτιά αντιεξουσιαστών και μπαχαλάκηδων. Με την πρόσφατη δήλωσή του για τον Άγνωστο Στρατιώτη, απέδειξε ότι η στρατηγική του είναι περισσότερο επικοινωνιακή παρά υπεύθυνη.
«Καλή τους τύχη», είπε για την κυβέρνηση που ανέλαβε τη φροντίδα του Μνημείου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο δήμαρχος, ο ίδιος άνθρωπος που οφείλει να διασφαλίζει την τάξη και την ασφάλεια της πόλης του, θεωρεί σχεδόν φυσιολογικό να προκληθούν επεισόδια. Και φυσικά, αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες είναι οι δημότες της Αθήνας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Αθηναίοι ένιωσαν απογοήτευση και θυμό. Ο δήμαρχος τους, αντί να τους καθησυχάσει και να δείξει σχέδιο, τους αφήνει με την αίσθηση ότι η πόλη είναι πεδίο πειραματισμού για πολιτικά παιχνίδια και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Κάθε πολίτης που περπατάει στους δρόμους της πρωτεύουσας, κάθε γονιός που πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο, νιώθει ότι η ασφάλειά του είναι δεύτερη προτεραιότητα.
Η δήλωση Δούκα δεν ήταν απλά μια γκάφα. Ήταν επιλογή στρατηγικής: να δείξει ανοχή σε ό,τι αντιστέκεται στην τάξη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος υπονοεί ότι η ίδια η κυβέρνηση θα «τα βρει σκούρα». Και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό μεταφράζεται σε χάος για την πόλη και τα δημόσια αγαθά.
Η Αθήνα χρειάζεται θεσμική υπευθυνότητα, όχι επικοινωνιακή μπουρδολογία. Ο Δούκας επέλεξε την επικίνδυνη πλευρά. Και το χειρότερο: το κάνει δημοσίως, αφήνοντας τους δημότες να αισθάνονται ότι η ασφάλεια και η περιουσία τους είναι… θέμα τύχης.
