Η πολιτεία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και την εγκληματικότητα στα γήπεδα. Η Ελληνική Αστυνομία, είναι ορκισμένη να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και έχει τη στήριξη όλων και της ίδιας της κοινωνίας για να τιμωρήσει όλους όσοι εμπλέκονται. Η ιστορία είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες και δεν έχει μόνο ένα «χρώμα». Οργανωμένοι, τσαμπουκαλήδες που, από «αρχηγοί» σε μία θύρα, σε έναν σύνδεσμο, έγιναν μαφιόζοι, απέκτησαν ανεξέλεγκτη δύναμη, έγιναν μπράβοι, προστάτες και στο τέλος επιβραβεύτηκαν και... επισήμως. 

Ο «Κοντός», ο ψηλός, ο αδύνατος, παρατσούκλια από το ζωικό βασίλειο, ημεδαποί, αλλοδαποί προερχόμενοι από όλες τις συνοικίες της Αθήνας, βαριά οπλισμένοι που ακόμα και οι «δικοί» τους, οι ομοϊδεάτες τους αν τολμούσαν να αντιδράσουν στα θέλω τους, τους τιμωρούσαν ανάλογα. Ο «αρχηγός» των οργανωμένων δίνει εντολές και ελέγχει τα πάντα. Είναι 40 ετών, παρίσταται, σύμφωνα με την Αστυνομία, στους περισσότερους αγώνες της ομάδας του, σε όλα τα αθλήματα και βρίσκεται συνήθως στον αγωνιστικό χώρο, φορώντας διαπίστευση. Oσοι βρεθούν στο γήπεδο, στη θύρα των οργανωμένων, υπακούν στις εντολές του και σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό είναι αυτός που δίνει το έναυσμα για οποιαδήποτε «δραστηριότητα» των οργανωμένων, τις οποίες και οργανώνει και σχεδιάζει. Οταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης, από ανταγωνιστές οπαδούς της ίδιας ομάδας, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα. 

Πάντα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκμεταλλευόμενος τη δύναμη που έχει αποκτήσει από τον χειρισμό των λοιπών μελών της εγκληματικής –όπως χαρακτηρίστηκε από τις ανακριτικές αρχές– οργάνωσης, αποκομίζει χρηματικά οφέλη από την πώληση εισιτηρίων και το τελευταίο ενάμισι έτος από τις καντίνες που λειτουργούν εξωτερικά των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, κατά τη διάρκεια των αγώνων, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν το ποσό των 20 και των 50 ευρώ, αλλιώς θα υποστούν φθορές και βιαιοπραγίες εναντίον τους.