Ενα από τα σημεία της δικογραφίας για τη δολοφονία Λυγγερίδη που απασχολούν ιδιαιτέρως τις ανακριτικές αρχές είναι ο διάλογος που περιγράφεται μεταξύ δύο οπαδών (ο ένας με τα αρχικά Θ.Κ. και ο άλλος με το παρατσούκλι Χαμός), τον οποίο παρουσιάζει σήμερα «Το Μανιφέστο»
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Ενώ η διαδικασία των ανακρίσεων για την υπόθεση της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη μπαίνει στη μεταπασχαλινή περίοδό της, όλα δείχνουν ότι η αναμονή της έκδοσης ενταλμάτων για νέες συλλήψεις θα λάβει σύντομα τέλος. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν αποκλείονται εξελίξεις από μέρα σε μέρα. Οι ανακριτικές αρχές, μάλιστα, έχουν κάνει στάση σε μερικές από τις πιο «καυτές» σελίδες της ογκωδέστατης δικογραφίας και σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές σχεδιάζουν τα αμέσως επόμενα βήματά τους.
Ενα από τα σημεία της δικογραφίας που απασχολούν ιδιαιτέρως τις ανακριτικές αρχές είναι και ο διάλογος που περιγράφεται μεταξύ δύο οπαδών, ο ένας με τα αρχικά Θ.Κ. και ο άλλος με το παρατσούκλι Χαμός. Ο διάλογος είναι προϊόν των νόμιμων συνακροάσεων των κινητών τηλεφώνων τους έπειτα από εισαγγελική άδεια και είναι άκρως ενδεικτικός όχι μόνο των ανθρωποκτόνων διαθέσεων που είχαν οι συμμετέχοντες στα επεισόδια, αλλά, συνολικά, του τρόπου σκέψης και λειτουργίας εντός του εγκληματικού πλαισίου στο οποίο αναπτύχθηκαν και δρούσαν οι ομάδες των χούλιγκαν.
Χαμός: Γεια... Ησουν έξω;
Θ.Κ.: Μόνο σε κάποια φάση, ρε φίλε, δεν ήμουνα από την αρχή.
Στο κείμενο της ίδιας της δικογραφίας αναφέρεται ότι οι συνομιλητές προσβάλλουν τη μνήμη του νεκρού αστυνομικού.
Χαμός: Κρίμα όμως έτσι;
Θ.Κ.: Να πάει να γ@@@εί το α@@@ίδι ρε.
Χαμός: Ε, εντάξει τώρα, και αυτός, ρε φίλε, τη δουλειά του πάει να κάνει και να πούμε βρέθηκε νεκρός.
Θ.Κ.: Ε, τώρα ε, έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Αλκη, δειπνούν όλοι μαζί.
«Και όποιον πάρει ο χάρος»
Στο παραπάνω σημείο αναφέρεται σε άλλα θύματα της τυφλής οπαδικής βίας που έχουν βρει βίαιο θάνατο σε ακραία επεισόδια. Στη συνέχεια της συνομιλίας, σύμφωνα τόσο με την ΕΛ.ΑΣ. όσο και με τις ανακριτικές αρχές, είναι απολύτως εμφανές ότι και οι δύο έχουν σαφέστατη εικόνα και ενημέρωση για το σχέδιο της επίθεσης και την ανθρωποκτόνο πρόθεση των δραστών. Το ίδιο ισχύει και για τη διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων πολεμοφοδίων, καθώς και για το γεγονός ότι ήταν –τουλάχιστον– αυτόπτες μάρτυρες όλων των κινήσεων των επιτιθέμενων.
Χαμός: Και ευθεία βολή ε; Μπαμ.
Θ.Κ.: Ναι.
Χαμός: Και όποιον πάρει ο χάρος.
Θ.Κ.: Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί, τα αδειάσαν όλα. Εδώ, ρε μ@@@κα, είχανε 40 δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές, ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας 40 δυναμίτες τώρα;
Χαμός: Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν.
Θ.Κ.: Ναι πήγαν να γ@@@σουν τα ΜΑΤ και ήταν λίγα τα ΜΑΤ. Είχε μόνο δύο διμοιρίες ΥΜΕΤ, κάτι τέτοιο.
Χαμός: Εγώ είχα ακούσει, είχα διαβάσει βασικά, ότι και καλά είχαν έρθει βάζελοι έξω από το γήπεδο εκείνη τη μέρα γι’ αυτό.
Θ.Κ.: Μ@@@κίες ρε, όχι δεν ισχύει αυτό καν.
Χαμός: Ψέματα ε; Μόνο με Αστυνομία δηλαδή;
Θ.Κ.: Παραμύθια, ήταν τέτοιο, ήταν στημένο, ρε μ@@@κα. Εγώ στην αρχή είχα ακούσει για έξι διμοιρίες. Είχα ακούσει ότι ήταν έξι οι διμοιρίες και κάτι θα γίνει απλά με τις έξι διμοιρίες.
Χαμός: Και εκείνη την ώρα τους έριχναν ξύλο; Τους μπάτσους;
Θ.Κ.: Ναι ρε, φάγανε πολύ π@@@σα οι μπάτσοι ρε σου λέω, ρε βάλαν πόδια κεφάλι και φύγαν.
«Εχω άλλο ένα για οπαδική βία»
Στη συνέχεια της συνομιλίας, ο ένας εκ των δύο φαίνεται να ανησυχεί καθώς έχει συλληφθεί κατά το παρελθόν για παράβαση του Ν. 2725/1999 περί αθλητικής βίας.
Θ.Κ.: Μας βάλανε σε μια αίθουσα και καθόμασταν σαν μ@@@κες, μας πήραν πυρίτιδα, μετά μας πήγαν αλλού για δαχτυλικά και το βράδυ της επόμενης ημέρας μάς αφήσαν. Η μ@@@κία είναι ότι έχω άλλο ένα για οπαδική βία.
Χαμός: Ε;
Θ.Κ.: Εχω ένα δικαστήριο για οπαδική βία.
Χαμός: Για ποιο τέτοιο; Για ποιον αγώνα;
Θ.Κ.: Για το Νέα Ιωνία - Ηράκλειο.
Χαμός: Α καλά, τι έκανες εκεί;
Θ.Κ.: Που έγινε πριν δύο μήνες, ρε μας πιάσανε στη μέση του δρόμου και βρήκανε πράγματα. Επειδή πηγαίναμε για τέτοιο.
«Εγκληματικές οργανώσεις»
Ακόμα ένα, σχεδόν ανατριχιαστικό, συμπέρασμα που προκύπτει από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνομιλιών τους είναι και το ότι η δολοφονία ανθρώπου προσδίδει αυτομάτως γόητρο στην ομάδα που την έκανε. Μια κλασική μαφιόζικη κλίμακα αξιών που έχουν υιοθετήσει όλες οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δρουν στον πλανήτη. Ομάδες όλων –μα όλων– των εγκληματικών δραστηριοτήτων. Από φανατικούς ισλαμιστές μέχρι καρτέλ ναρκωτικών. Μάλιστα, ο Θ.Κ., αναφερόμενος στην πράξη ανθρωποκτονίας, μιλάει στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο με τη φράση «σκοτώσαμε άνθρωπο».
Χαμός: Δεν μου λες, τώρα πιο δυνατοί οπαδικά ποιοι είναι στην Αθήνα;
Θ.Κ.: Αυτή τη στιγμή;
Χαμός: Ναι.
Θ.Κ.: Εμείς, ρε μ@@@κα.
Χαμός: Σωστός.
Θ.Κ.: Σκοτώσαμε άνθρωπο, τι μου λες τώρα. Εμείς και οι παοκτζήδες. Εμείς και οι παοκτζήδες.
Χαμός: Εγκληματικές οργανώσεις.
Θ.Κ.: Ετσι, οι άλλοι φλώροι είναι. Οι αεκτζήδες σφαχτήκαν μεταξύ τους. Πείτε το, ρε μ@@@κες, ότι ο Α. τον έχει σκοτώσει τον Μιχάλη, μην ντρέπεστε.