Η αντίστροφη μέτρηση για την επέκταση των συλλήψεων για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έχει ήδη αρχίσει, δεδομένου ότι η ανακριτική διαδικασία αποδίδει περαιτέρω αποτελέσματα, αναγκάζοντας εμπλεκομένους στην υπόθεση να παραδίδονται, καθώς τα εις βάρος τους στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Ηδη, την περασμένη Παρασκευή ένας εκ των καταζητουμένων και ηγετικό στέλεχος της «Θύρας 7», ο Μ.Δ. με το παρατσούκλι «Shark» (Καρχαρίας), όπως περιγράφεται στη σχοινοτενή δικογραφία, παραδόθηκε στις Αρχές παρουσία δύο δικηγόρων.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Ο «Shark» είναι 31 ετών, δηλαδή στην ίδια ηλικία που έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Λυγγερίδης από τη φονική φωτοβολίδα που εκτόξευσαν εναντίον του οι χούλιγκαν έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη. Παραδόθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στο Τμήμα Αθλητικής Βίας, από το οποίο είχε εκδοθεί δελτίο αναζήτησής του, ενώ αναμενόταν να οδηγηθεί στις ανακριτικές αρχές ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής, αυτό που στοιχειοθέτησε την εμπλοκή του ως ενός εκ των βασικών υπόπτων για τη δολοφονία του αστυνομικού κατά τη διάρκεια της βάναυσης επίθεσης, περιγράφεται ως ακολούθως: «Οπως διαπιστώθηκε, στο δείγμα που είχε ληφθεί από τον κατηγορούμενο με σκοπό την ανίχνευση υπολειμμάτων ενεργοποιημένης πυροτεχνικής σύνθεσης ανευρέθησαν σωματίδια με τη σύσταση εκείνων που βρέθηκαν σε φορέα της φωτοβολίδας τύπου αλεξίπτωτου. Επιπλέον, εντοπίστηκαν σωματίδια καταλοίπων πυροβολισμού στο δείγμα από τα χέρια του».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο συγκεκριμένος καταζητούμενος είχε εμπλοκή με τη χρήση των «πολεμοφοδίων», αλλά και με την εκτόξευση των φωτοβολίδων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μία εκ των οποίων ήταν αυτή που σκότωσε τον 31χρονο αρχιφύλακα. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλες περικοπές της δικογραφίας, αλλά και του διαβιβαστικού εγγράφου της Ασφάλειας, ο «Shark» ήταν ένας από αυτούς που έδωσαν το σύνθημα για την επίθεση εναντίον των αστυνομικών, κάτι που σημαίνει ότι είχε ενεργό ρόλο και σε όλη την προετοιμασία τόσο των ακραίων επεισοδίων όσο και της φονικής επίθεσης.

«Πυρήνας της οργάνωσης»

Το όνομα του Μ.Δ. βρίσκεται μεταξύ των οκτώ ηγετικών στελεχών της «Θύρας 7» και αντιμετωπίζει την κατηγορία της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη. Το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας είναι εξαιρετικά περιγραφικό: «Αποτελούσε τον πυρήνα της οργάνωσης, πάνω στον οποίο στηριζόταν η αδιάλειπτη και συνεχής δράση της, επέλεγε τους στόχους, σχεδίαζε και οργάνωνε την εγκληματική δραστηριότητα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο και κατά το εκτελεστικό στάδιο, με φυσική και καθοδηγητική παρουσία σε όλες σχεδόν τις έκνομες ενέργειες».

Ο «Shark» βαρύνεται και με άλλες δύο δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία που φέρεται να άσκησε εις βάρος της συντρόφου του Ζ.Ο. Την πρώτη φορά η σύντροφός του προσήλθε στις 05:00 το πρωί της 28ης Μαΐου 2021 στο αστυνομικό τμήμα Πετρούπολης και του υπέβαλε μήνυση για πράξεις που φέρεται να έκανε στο σπίτι της. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους σχηματίστηκε ξανά δικογραφία εις βάρος του «Shark». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και πάλι είχε βιαιοπραγήσει εναντίον της Ζ.Ο. Στην πρώτη καταγγελία από τη σύζυγό του, ο 31χρονος φρόντισε να εξαφανιστεί ώστε να μην κινδυνεύσει από τις συνέπειες μιας σύλληψης στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Ομως, τη δεύτερη φορά –όσο και αν ακούγεται παράξενο– βιαιοπράγησε εναντίον της μπροστά σε αστυνομικούς.

Η πράξη του περιγράφεται επακριβώς στη δικογραφία: «Την 04:40 ώρα της 03-07-2021 αστυνομικοί της ομάδας ΟΠΚΕ, διερχόμενοι από τον παράδρομο της Λεωφόρου Αθηνών με ρεύμα προς Αθήνα έξωθεν της περιοχής Αφαίας στο Χαϊδάρι, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται πίσω από τη γυναίκα του και να της προκαλεί λάκτισμα (κλοτσιά) με αποτέλεσμα εκείνη να πέσει κάτω. Αμεσα, πλησίασαν προκειμένου να επιληφθούν του συμβάντος και σε γενόμενη ερώτησή τους για το τι συνέβη, η γυναίκα δήλωσε πως ο κατηγορούμενος αποτελεί πρώην σύντροφό της και προ διμήνου του είχε υποβάλει έγκληση για πράξεις ενδοοικογενειακής βίας και επιθυμούσε να του υποβάλει εκ νέου. Κατόπιν αυτού συνελήφθη και αμφότεροι προσήχθησαν στην ανωτέρω Υπηρεσία».

Εκτός από τις εμπλοκές στα παραπάνω περιστατικά, ο «Shark» έχει συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2021 για φθορές σε συρμούς του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου.