Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στο Τελ Αβίβ, πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Παραδέχθηκε μάλιστα δημοσίως πως το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ιράν.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο γιατί το Ισραήλ αρκείται σε επιθέσεις εναντίον εντολοδόχων του Ιράν αντί να επιτεθεί απευθείας στο Ιράν, ο Νετανιάχου απάντησε: «Ποιος είπε ότι δεν επιτιθέμεθα στο Ιράν; Επιτιθέμεθα στο Ιράν».

Νετανιάχου: Είμαι υποχρεωμένος να μην επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα 

Παρομοίασε το Ιράν με χταπόδι που έχει απλώσει τα πλοκάμια του στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, κατονομάζοντας τους Χούθι της Υεμένης, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Επισημαίνοντας πως το Ιράν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε: «Φανταστείτε εάν το Ιράν κάνει όλα αυτά τώρα, όσο δεν έχει πυρηνικά όπλα, πόσο κρίσιμης σημασίας είναι να το εμποδίσουμε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Επί των ημερών του στην εξουσία, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι καθυστέρησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν κατά τουλάχιστον μια δεκαετία, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Είμαι υποχρεωμένος ως πρωθυπουργός του Ισραήλ να μην επιτρέψω στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όχι μόνο για τη δική μας ασφάλεια και ύπαρξη, αλλά για την προστασία ολόκληρου του κόσμου».

Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει διαλύσει σχεδόν τα 2/3 της Χαμάς στη Γάζα

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σήμερα υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει διαλύσει σχεδόν τα 2/3 της στρατιωτικής δύναμης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ δεσμεύτηκε για ακόμα μία φορά πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη».

«Υπάρχουν δύο σκέλη στην στρατιωτική επιχείρηση: Το πρώτο είναι η διάλυση των ταγμάτων της Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. «Μέχρι τώρα έχουν καταστραφεί 16 ή 17 από τα 24», ισχυρίστηκε. «Ακολουθεί το σκέλος της εκκαθάρισης της περιοχής (από τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς). Το πρώτο σκέλος είναι πιο σύντομο, το δεύτερο διαρκεί περισσότερο», συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Δείχνοντας τη φωτογραφία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε, ο Νετανιάχου τόνισε πως ο θάνατός του – όπως και άλλων συναδέλφων του – δεν θα είναι μάταιος, δεσμευόμενος ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα μέχρι τη νίκη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την επιτύχουμε», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.