Στην Ελλάδα προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, και συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο 19χρονος δόκιμος ναυτικός του ελληνόκτητου πλοίου που έχουν καταλάβει δυνάμεις του ιρανικού στρατού. Ο 19χρονος έφτασε στη χώρα μας, συνοδευόμενος από τον πρέσβη στην Ελλάδα στο Ιράν, ενώ πλέον βρίσκεται κοντά στους δικούς του ανθρώπους.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σημείωσε: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση. Δεν περίμενα ότι αυτό θα λήξει τόσο γρήγορα. Χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά στην οικογένειά μου και στην πατρίδα μου».

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα»

Επίσης, ευχαρίστησε τους Ιρανούς και πρόσθεσε: «Φέρθηκαν εξαιρετικά και επέσπευσαν τη διαδικασία του επαναπατρισμού μου». Ο 19χρονος ναυτικός δεν παρέλειψε να ευχαριστεί και τον υπουργό και την υφυπουργό Εξωτερικών και γενικά, όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του στην Ελλάδα. 

«Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και για όλο το πλήρωμα η κατάληψη του πλοίου» είπε ο Έλληνας ναυτικός. Ακόμα, τόνισε: «Ήμουν αρκετά ψύχραιμος, γιατί είναι η πολιτική της χώρας να συμβαίνει αυτό, οπότε περιμέναμε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε».

Κινητοποίηση για να επιτευχθεί ο επαναπατρισμός 

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ναυτικός «έτρεξαν όλοι από εδώ και ο υπουργός Εξωτερικών και η υφυπουργός ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω με τον καπετάνιο του άλλου πλοίου και να επιβεβαιώσω ότι είμαι καλά και εγώ και το υπόλοιπο πλήρωμα». Τέλος, να σημειωθεί ότι Οι 18 Φιλιππινέζοι ναυτικοί του πλοίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα.