«Τεταμένη» φαίνεται πως ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα και με ισραηλινά ΜΜΕ. Αυτές οι αναφορές ενισχύονται και από το γεγονός ότι οι δύο πολιτικοί μετά το πέρας της συνάντησής τους δεν προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα κάποια ενημέρωση σχετικά με τη συνεδρίαση. 

ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν, μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μπλίνκεν φέρεται να δήλωσε στον Νετανιάχου πως «η Ουάσιγκτον χάνει την υπομονή της» με το Ισραήλ. Όλα αυτά δείχνουν πως οι διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα περισσότερο διευρύνονται, παρά περιορίζονται. 

«Πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους»

Ο Μπλίνκεν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό προχώρησε μόνος του σε συνέντευξη ενώπιον των δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε να εννοηθεί ότι η διαφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ φαίνεται να έχει ως επίκεντρο το μέλλον της Γάζας και των Παλαιστινίων που ζούσαν εκεί πριν τον πόλεμο και τους τελευταίους μήνες την έχουν εγκαταλείψει, λόγω των συγκρούσεων. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να εγκατασταθούν εκτός της Γάζας και σε αυτό το σημείο, ο Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι ο Νετανιάχου του είπε πως αυτό δεν θα συμβεί.

Ωστόσο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν το Ισραήλ: «Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ για να διασφαλίσουμε ότι η 7η Οκτωβρίου δεν θα ξανασυμβεί». Όπως εξήγησε, το Ισραήλ έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία, ενώ επανέλαβε ότι το Ισραήλ κινείται σε μια νέα φάση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Μπλίνκεν: Ανάξιες οι κατηγορίες για γενοκτονία 

Το ότι «η 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά» είναι το μήνυμα του Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος παράλληλα στις επιπτώσεις του πολέμου σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και οι πολίτες της Γάζας αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει «αθώα αγαπημένα τους πρόσωπα». Ακόμα, ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια».

Οι κατηγορίες για γενοκτονία που έρχονται από τη Νότια Αφρική είναι «ανάξιες», όπως σχολίασε, χαρακτηρίζοντάς τες «ιδιαίτερα ζοφερές επειδή η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούτι και ο υποστηρικτής τους, το Ιράν, συνεχίζουν να ζητούν μαζικές δολοφονίες Εβραίων».

«Περισσότερα τρόφιμα, νερό και φάρμακα» πρέπει να μπουν στη Γάζα και πρέπει να έρθουν στους ανθρώπους που τα χρειάζονται, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει τη μεταφορά της βοήθειας με ασφάλεια σε όλη τη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει επίσης, να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ».