Με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ειρήνη τόσο στο Ισραήλ όσο και στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Μπλίνκεν: Σημαντική η αποφυγή περαιτέρω βλάβης αμάχων και προστασίας πολιτικών υποδομών στη Γάζα 

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής περαιτέρω βλάβης των αμάχων και της προστασίας των πολιτικών υποδομών στη Γάζα.

Μπλίνκεν και Νετανιάχου συζήτησαν, ακόμα, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και τη σημασία αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Ακόμα, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον διορισμό της Σίγκριντ Κάαγκ, πρώην αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Ολλανδίας, ως ανώτερης συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στενά μαζί της.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ χθες Δευτέρα το βράδυ έπειτα από αρκετούς άλλους σταθμούς του στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και της χώρας. Συγκεκριμένα υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπλίνκεν ανήμερα των Θεοφανείων βρέθηκε στα Χανιά, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, ξεκίνησε την περιοδεία του από την Τουρκία, όπου βρέθηκε με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Ισραήλ συνέπεσε με τη χρονική στιγμή που ο ισραηλινός στρατός, η δράση του οποίου εναντίον της Χαμάς διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα της, ανήγγειλε πως προσεχώς θα διεξαγάγονται πιο στοχευμένες επιχειρήσεις στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.