Σε φάση υλοποίησης προχωρά η ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας μετά την προκήρυξη ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού

«Μετά από πολύμηνες διαδικασίες που εξασφάλισαν ένα άρτιο έργο είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την ανάδειξη του πλειοδότη ώστε η ανέγερση του απαραίτητου για τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας 5ου Δημοτικού Σχολείου να προχωρήσει» δήλωσε ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, προσθέτοντας ότι «στην διακήρυξη του έργου προβλέπονται μια σειρά από ISO που εξασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό ένα σχολείο υψηλών προδιαγραφών για τις επόμενες γενιές του Δήμου Παιανίας». 

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 12η Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:00 ενώ ως αποσφράγισής τους θα γίνει την 16η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 10:00. 

Το έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αφορά την ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου στην περιοχή Άνοιξη, σε οικόπεδο 3.738,17 τ.μ. Σύμφωνα με τη μελέτη , αποτελείται από έξι αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και λοιπούς χώρους υποστήριξης ή βοηθητικής χρήσης, ακόμη και ιατρείο. Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του οικοπέδου. Η συνολική επιφάνεια κάλυψης των διδακτηρίων θα είναι 1.140,43 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια δόμησης των διδακτηρίων θα είναι 1.494,62 τ.μ. 

Το δημοτικό σχολείο θα αποτελείται από τρία κτίρια, σχεδιασμένα σε σχήμα Γ. Στον αύλειο χώρο έχει προβλεφθεί να υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, καθώς και υπαίθρια κτιστά καθιστικά. Στο επίπεδο του ισογείου θα στεγάζονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, το γραφείο δασκάλων και το γραφείο του διευθυντή, η γραμματεία, ο χώρος φύλακα-συντηρητή, αποθήκη σχολικών βιβλίων, ιατρείο, κυλικείο, το συγκρότημα των χώρων υγιεινής των μαθητών, οι χώροι υγιεινής κοινού-προσωπικού, καθώς και ΑμεΑ. Η κουζίνα και το εστιατόριο τοποθετούνται στο άκρο του κτιρίου, εξασφαλίζοντας σχετική αυτονόμηση από τις αίθουσες διδασκαλίας και εύκολη τροφοδοσία. Στον πρώτο όροφο θα στεγάζονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια και η βιβλιοθήκη του σχολείου. 

Ακόμη, το 5ο Δημοτικό Σχολείο θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, με σκηνή και με ανεξάρτητη πρόσβαση, ώστε να χρησιμοποιείται και από φορείς της περιοχής για εκδηλώσεις. Στην ανατολική πλευρά του κτιρίου θα διαμορφωθεί στέγαστρο, ο χώρος του οποίου προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες σε υπαίθριες δραστηριότητες. 

Ως προς τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, προβλέπεται εξασφάλιση άνετου μικροκλίματος στον εσωτερικό και υπαίθριο χώρο, που επιδιώκει την προσαρμογή του στο τοπικό κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον και στοχεύει στην αξιοποίηση των θετικών περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να ελαχιστοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες όλο τον χρόνο και να επιτυγχάνει περιορισμό στην κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας. 

Σε ό,τι αφορά τον αύλειο χώρο, ο στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου πρασίνου σε συνδυασμό με φυσικά υλικά, ώστε να είναι απόλυτα ενταγμένος στον ευρύτερο φυσικό χαρακτήρα της περιοχής. Τέλος, ακόμη και οι θέσεις στάθμευσης χωροθετήθηκαν έτσι ώστε να διατηρηθούν τα υπάρχοντα δέντρα και επιπλέον θα φυτευτεί ένα μεγάλο τμήμα του ακαλύπτου χώρου γύρω από τα κτίρια.