Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται αναδεικνύει μια διάθεση διατήρησης των γεφυρών με ένα εθνικό παρελθόν που χαρακτηρίζεται από λογιοσύνη και αγγίζουν την πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων που αποτελούν διαχρονικά το corpus της παράταξης.

Για δεύτερη φορά αναλαμβάνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Βαρτζόπουλος καθήκοντα υφυπουργού Υγείας. Η πρώτη ήταν στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Η αρμοδιότητά του θα είναι τα θέματα ψυχικής Υγείας. Αναδείχθηκε πρώτος στην κάλπη της 21ης Μαΐου στη Β’ Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας 28.377 σταυρούς προτίμησης. Δωρικός, αποφεύγει να απασχολεί την επικαιρότητα άνευ λόγου και αιτίας. Ανήκει σε εκείνους που τιμούν την κομματική βάση, καθώς πέρασε από τις τάξεις της. «Θα μου επιτρέψετε να έχω μία βαθύτερη γνώση του κόμματος και της βάσεώς του… Είμαστε η συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος», είπε τον Ιανουάριο του 2023, μιλώντας στο OPEN. Ανήκει σε εκείνους που δίνουν τη μάχη των ιδεών. Οπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στη voria.gr λίγο πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου, «η ιδεολογία καθίσταται πλέον κατά βάσιν το ουσιαστικό κριτήριο επιλογής. Κατ’ αρχήν ισχύει το εξής: εξ ορισμού δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα να έχει μόνον καλούς ή μόνον κακούς διαχειριστές. Ενα κόμμα ασκεί κατά κανόνα κακή διοίκηση επειδή η βασική ιδεολογική θεμελίωση της πολιτικής του είναι δυσλειτουργική… Η ΕΣΣΔ κατέρρευσε επειδή οι βασικές αρχές του μαρξισμού αντιφάσκουν στην ανθρώπινο φύση». Ταβανόπροκα! Και είπε και άλλα στην ίδια συνέντευξη που κάποιοι δεν τολμούν να πουν: «Η πιθανότης να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη σε μια χώρα ευρωζώνης μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που δεν πιστεύει στον καπιταλισμό, που βασίζει π.χ. την πολιτική της στην αύξηση των άμεσων φόρων, βλ. και το πρόσφατο lapsus linguae του κ Κατρούγκαλου, είναι προφανώς μηδενική».

Οριστική συντριβή

Είπε επίσης κάτι άλλο που ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να ανασύρουμε, προειδοποιώντας για τα τεκταινόμενα: «Οταν συντηρητικά ακροατήρια δεν στηρίζουν τα παραδοσιακά λαϊκά χριστιανοδημοκρατικά κόμματα και στρέφονται σε σχηματισμούς αμιγούς διαμαρτυρίας, κατ’ ουσίαν συνοδοιπορούν με την Αριστερά». Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έδειξε μιλώντας στη voria.gr να έχει άποψη για την τύχη του: «Θα υποστεί εκ νέου συντριβή στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 και θα επανέλθει στις εκλογές του 2027 στην αρχική και φυσική του κατάσταση, δηλαδή σε ποσοστά κάτω του 10%. Τα ευρύτερα σοσιαλδημοκρατικά ακροατήρια θα επαναστεγαστούν στο νέο ΠΑΣΟΚ».

Καμία εναλλακτική

Στο βιβλίο του που τιτλοφορείται «Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε» (εκδόσεις Αρμός, Αθήνα 2023) και παρουσιάστηκε στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης στις 19 Φεβρουαρίου διαβάζουμε στην περιγραφή: «Κάναμε πολλά και σωστά. Φυσικά υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Φυσικά και πρέπει και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Είμαστε όμως αναντικατάστατοι. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Η Λαϊκή Παράταξη είναι η κινητήριος δύναμις της Ιστορίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική επιλογή». Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο συγγραφέας αναδεικνύει έναν γλωσσολογικό ρομαντισμό, μια διάθεση διατήρησης των γεφυρών με ένα εθνικό παρελθόν που χαρακτηρίζεται από λογιοσύνη. Λόγια σαν αυτά αγγίζουν την πολύ μεγάλη ομάδα Ελλήνων που αποτελούν διαχρονικά το corpus της παράταξης. Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει μεταξύ άλλων ότι «αυτό που μας συνδέει όλους εδώ μαζί είναι οι δύο αγάπες. Πάνω από όλα, το υπέρτατο κριτήριο για τα πάντα, η αγάπη για την πατρίδα… Η δεύτερη αγάπη είναι η αγάπη για την παράταξη. Την πατρίδα την αγαπάμε για αυτό που είμαστε και είμαστε υπερήφανοι, είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει ποτέ».

Γιατρός πάνω απ’ όλα

Αναφερόμενος στα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος είπε μιλώντας στο politic.gr πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου: «Αντί να χορέψουμε εμείς τις αγορές όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας, οι αγορές εξέβρασαν το πολιτικό πτώμα του κ. Τσίπρα εντός μηνών. Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να γελοιοποιηθεί, να αλλάξει πολιτική για να μπορέσει να επιβιώσει και δέχτηκε κατ’ ουσίαν ότι εμείς είχαμε δίκιο. Αυτά όλα έχουν καθιζάνει στο υποσυνείδητο του ελληνικού λαού… Κατά συνέπεια δεν αγωνιώ καθόλου για το εκλογικό αποτέλεσμα». Τι λέει ο ίδιος για τον εαυτό του: «Εγώ είμαι περισσότερο γνωστός σαν γιατρός. Παράλληλα, η Ιατρική προσδιορίζει, πέραν της επαγγελματικής ιδιότητας, και ορισμένα στοιχεία της προσωπικότητας. Ως εκ τούτο χαίρομαι όταν με θυμούνται και με αναγνωρίζουν ως γιατρό». «Γαλάζιος» ως το κόκαλο, διετέλεσε πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Θεσσαλονίκη σε χρόνια δύσκολα και μόλις αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ μετέβη στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί ανέλαβε τη διοίκηση της ΤΟ της ΝΔ στη Βόννη, αλλά και της ΝΟΔΕ της (τότε) Δυτικής Γερμανίας.