Ενα καλύτερο, δημόσιο, δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά και στην πρώτη επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας στην αφετηρία της δεύτερης τετραετίας υπογράμμισε πως πρόκειται για κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. «Θέλω να επαναλάβω ότι θα παρακολουθώ προσωπικά σε τακτά χρονικά διαστήματα την πρόοδο την οποία επιτυγχάνουμε. Το ξαναλέω:

Είναι ένα στοίχημα για όλους μας, όλοι μαζί θα το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, γιατί οι Ελληνες πολίτες αξίζουν μια καλύτερη δημόσια υγεία και θα την έχουν», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αύριο το απόγευμα στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναφερθεί αναλυτικά και εκτενώς στις αλλαγές και τις τομές που θα υλοποιηθούν στο χώρο της Υγείας.

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για την υγεία προβλέπουν 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, επέκταση του Προσωπικού Γιατρού, έμφαση στην πρόληψη και εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ. «Αποδέχθηκα την εισήγηση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουμε άμεσα στην έκδοση ΠΝΠ, όπως είχαμε δεσμευθεί, η οποία θέτει στη δυνατότητα του υπουργείου Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, την αξιοποίηση στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι ώστε άμεσα, εντός του καλοκαιριού, να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης των ασθενοφόρων μας, ώστε να μην επαναληφθούν τραγικά περιστατικά, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε τους τελευταίους μήνες», είπε, ενώ μίλησε και για άλλες δράσεις που θα υλοποιηθούν ακόμα και μέσα στο χρόνο.

«Προφανώς αυτό δεν είναι υποκατάστατο για τη μόνιμη παρέμβαση την οποία πρέπει να κάνουμε στο ΕΚΑΒ, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Συζητήσαμε ορισμένες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιδέες τις οποίες κατέθεσε το υπουργείο, που θα μπορούμε, πιστεύω, πολύ σύντομα να τις υλοποιήσουμε και οι πολίτες εντός των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών να δουν ήδη μία σημαντική διαφορά στην ταχύτητα, αλλά και στην ποιότητα, απόκρισης των υπηρεσιών οι οποίες έχουν να κάνουν με την άμεση βοήθεια», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός έμεινε σχεδόν δύο ώρες στο υπουργείο Υγείας, όπου έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη και στους υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για παραγωγική σύσκεψη, υπογραμμίζοντας πως το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η χώρα να αποκτήσει ένα ΕΣΥ αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών. «Εχουμε έναν εξαιρετικά αναλυτικό και λεπτομερή προγραμματισμό για τις παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, οι οποίες έχουν περιγραφεί και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη να προσθέσουμε τακτικές προσλήψεις στο δυναμικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και να αναμορφώσουμε ριζικά υποδομές υγείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σημαντικό ρόλο για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές είναι η γρήγορη απορρόφηση των απαιτούμενων πόρων, κάτι που επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης. «Συζητήσαμε για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούνται, ήδη, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών και τα νέα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα αρχίσουν σύντομα να παραδίδονται στα νοσοκομεία και θα μπορούν πραγματικά οι πολίτες να βλέπουν ότι υπάρχει μια διαφορά στην καθημερινότητά τους», υπογράμμισε.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, καθώς, μέσω των συγκεκριμένων εξετάσεων, γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε πρόωρο στάδιο, έχουν εξαιρετικά καλή πρόγνωση για να κερδίσουν αυτή τη μάχη για τη ζωή τους. Με οδηγό αυτό το πρόγραμμα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται αντίστοιχα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για άνδρες και γυναίκες. «Συζητήσαμε προφανώς και θέματα που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη, την ψυχική υγεία, η οποία για εμάς αποτελεί μία κεντρική προτεραιότητα, εξ ου και παραμένει ως διακριτό χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ολες οι προτεραιότητες για την αναμόρφωση του ΕΣΥ καταγράφονται αναλυτικά φυσικά στον μπλε φάκελο που πήρε στα χέρια του κ. Χρυσοχοΐδης στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. «Ο πρωθυπουργός μάς έδωσε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει. Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Από τη δική μας πλευρά υπάρχει δέσμευση να αφοσιωθούμε και να εργαστούμε σκληρά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.