«Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον της χώρας είναι ξεκάθαρος. Να συνεχίσει και να κατοχυρώσει τη στροφή που σημειώθηκε το 2019, με οικονομική ανάπτυξη, σύγχρονο ψηφιακό κράτος, κοινωνικές παροχές, ενισχυμένη εθνική ασφάλεια και ρόλο στο διεθνές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Συνοπτικά, να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Με αυτά τα λόγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πελοπόννησο» στις αρχές Ιουνίου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε το στίγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για το αύριο της πατρίδας μας. Oλα πήγαν καλά λοιπόν και η χώρα απέκτησε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Εκείνος υπουργοποιείται μάλιστα για δεύτερη φορά επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι λοιπόν ο νέος υπουργός Υγείας. Πολιτικός με τεράστια εμπειρία, δεν δυσκολεύθηκε να πρωτεύσει με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, λαμβάνοντας σχεδόν 30.000 σταυρούς. «Είναι από τις καλύτερες καμπάνιες που έχω κάνει στη διαδρομή μου – έγινα δεκτός με ενθουσιασμό και μεγάλη εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου», είπε μιλώντας στην εφημερίδα «Athens Voice». 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον Κώστα Παπαχλιμίντζο λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές και απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι στις κάλπες του Μαΐου μπορεί να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στα δυτικά, απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας πως «οι μεν αυτοαπασχολούμενοι δεν διανοούνται μεταβολή που θα οδηγήσει τη χώρα πίσω, σε αστάθεια και έλλειψη κανόνων, η δε μεσαία τάξη έζησε έμπρακτα την αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ιδιαίτερα ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η στήριξη των κοινωνικών υποδομών και της εκπαίδευσης, αποτέλεσαν κρίσιμα στοιχεία για τη διαμόρφωση της πολιτικής τους θέσης. Αρωγός επίσης υπήρξε η κυβέρνηση, με μεγάλη ευαισθησία, κατεξοχήν στα ευάλωτα νοικοκυριά, με συνεχή στήριξη στις επανειλημμένες κρίσεις». 

Στο κατόπι της τρομοκρατίας 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη την περίοδο 2019-2021, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο άνθρωπος που στο παρελθόν «ξεδόντιασε» στην κυριολεξία την εγχώρια ακροαριστερή τρομοκρατία. Στις 24 Ιουνίου 2010, ο υπασπιστής του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας Γιώργος Βασιλάκης, έχασε τη ζωή του από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου. 

Επειτα από τον ανασχηματισμό του 2021, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, ανέλαβε καθήκοντα ειδικού συμβούλου στο ΕΛΙΑΜΕΠ. Λίγες ημέρες προτού αυτό ανακοινωθεί, μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος που είχε θέμα τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη διάρκεια της πανδημίας, μίλησε για συρφετό που επιδιώκει να αποκτήσει πολιτική έκφραση. 

Μιλώντας στο «Μανιφέστο» και στην Ντόρα Κουτροκόη τον περασμένο Απρίλιο, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερώτηση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία έχει υποχρέωση να αυτοπροστατεύεται και να θωρακίζεται απέναντι σε απειλές που την υποσκάπτουν», προσθέτοντας ότι «πολλές δημοκρατικές χώρες στην Ευρώπη έχουν επιβάλει περιορισμούς σε μορφώματα που υπονομεύουν τη Δημοκρατία». 

Επί των ημερών του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγιναν πολλά για τη θωράκιση της πατρίδας μας. Τον Αύγουστο του 2020, λίγους μήνες μετά τις μεθοδεύσεις των Τούρκων στον Εβρο στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου κατά της Ελλάδας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε αναγγέλλοντας την επέκταση του φράκτη: «Απειλείται ακόμα και σήμερα η δημόσια ασφάλεια, διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής Πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα». 

Κοινωνικό έργο ζωτικής σημασίας 

Ο εξ Ημαθίας καταγόμενος δικηγόρος ανέλαβε το ζωτικότατο για την κοινωνία έργο της μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα θέματα εδώ είναι πολλά και απαιτείτο η παρουσία πολιτικού προσώπου με αποδεδειγμένες ικανότητες. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει τονίσει προεκλογικά ότι η Υγεία είναι το προσωπικό στοίχημά του, ενώ έχει προαναγγείλει 10.000 προσλήψεις. 

Το στοίχημα είναι μεγάλο και περιλαμβάνει, βάσει του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία μονάδων τηλεϊατρικής και σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και την κατασκευή νέων Γενικών Νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Σπάρτη, όπως και Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη (δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος). 

Επίσης, περιλαμβάνει την εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ σε επτά με δέκα λεπτά από την τηλεφωνική κλήση και δραστική μείωση χρόνου αναμονής στα Επείγοντα και για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Προβλέπεται, δε, η ανάληψη δράσεων κατά της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, όπως και η υλοποίηση προγραμμάτων προαγωγής της ψυχικής υγείας.