Την ανάγκη η Κομισιόν να λάβει άμεσα μέτρα για τις αδικαιολόγητα διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα στην ΕΕ και για τα «ψιλά γράμματα» του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόνισε ο Δημήτρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Eυρωβουλευτής και εκπρόσωπος τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη για την εξάλειψη των αδικαιολόγητων γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών (Territorial Supply Constraints), οι οποίοι, σύμφωνα με την Κομισιόν, κοστίζουν 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους καταναλωτές και ζήτησε την ενίσχυση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού και τη δημιουργία νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έκανε δε ειδική αναφορά στην προ εβδομάδων επιστολή-πρωτοβουλία του μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές Ομάδες και χώρες, στην οποία υπογράμμιζαν ότι είναι αδιανόητο εταιρείες να εκμεταλλεύονται τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά και να πωλούν ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς εις βάρος των καταναλωτών.
Αναφορικά με τις προκλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, τόνισε ότι «πρέπει να φροντίσουμε για την επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να καλύψουμε τα όποια νομοθετικά κενά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών και των εποπτικών μηχανισμών».
Σημείωσε δε χαρακτηριστικά ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα» των ιστοσελίδων αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εισαγόμενα πακέτα που μπαίνουν στα σπίτια μας, καθημερινά, με ρούχα, παιχνίδια, καλλυντικά που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την υγεία και την ασφάλεια.
Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους και πώς να τα διεκδικούν