«Πρωτόγνωρη, στα διπλωματικά χρονικά η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε ο τέως Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος για την κίνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τελευταία στιγμή το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αναρωτιέται κανείς ποια είναι η εξήγηση. Ο κ. Μητσοτάκης, με τις δημόσιες δηλώσεις του στο BBC, ανέφερε τα αυτονόητα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ο κ. Σούνακ, όντας ενήμερος από πριν για την ατζέντα της συνάντησης, που θα είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό, μπορούσε να προετοιμασθεί, χωρίς να υποπέσει σε ένα πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα. Η ψύχραιμη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού περιόρισε τις αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επίσης, σημείωσε πως «ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλλον τελεί κάτω από εσωτερική πολιτική πίεση και εκτίμησε ότι η στάση του αυτή θα του απέφερε πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό του κόμματός του και της χώρας του», για να τονίσει, στη συνέχεια, ότι «αυτά συμβαίνουν όταν η εξωτερική πολιτική ασκείται με εσωτερικά πολιτικά κριτήρια και η βρετανική διπλωματία, κάθε άλλο, παρά φημίζεται για τέτοια λάθη».

Σχετικά με το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε, στο τέλος: «Ως προς την ουσία, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα και με την άποψη της διεθνούς αλλά και βρετανικής κοινής γνώμης, κάποια στιγμή θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής στον φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό τους χώρο».