Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε στο Κανάλι 1 του Πειραιά (Παρασκευή 30 Ιουνίου) ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και νυν βουλευτής Ηλείας με τη Νέα Δημοκρατία Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε, η οποία ήταν σχετικά με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Πέρα από την παραίτηση του κ. Τσίπρα που σηματοδοτεί και το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίσαμε, υπάρχει και κάτι βαθύτερο. Με την παραίτηση του κ. Τσίπρα παίρνει τέλος και κατά κάποιον τρόπο πεθαίνει το αντιμνημονιακό μόρφωμα στην Ελλάδα. Τι θα γεννηθεί; παραμένει άγνωστο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια εσωτερική ισορροπία, έχουμε μία ισχυρότατη κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται και μία ισχυρή αντιπολίτευση».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Δεν είναι θέμα προσώπων. Αυτό που γράφεται ότι είναι τέλος εποχής δεν το δέχομαι. Δεν τελειώνουν έτσι οι εποχές. Ειδικά στον χώρο της αριστεράς ανοίγει μία καινούργια εποχή, όπου θέλω να πιστεύω ότι θα κυριαρχήσει η ευθύνη γιατί όλα αυτά που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία κάθε άλλο παρά τιμουν τον χώρο της αριστεράς, η οποία υπήρχε και υπάρχει χάρη στο ιδεολογικό της υπόβαθρο και την ιστορία της». 

Σε αυτό το σημείο, ο βουλευτής Ηλείας, υπενθυμίζοντας τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει πριν το δημοψήφισμα, ανέφερε: «Ο κόσμος συνέκρινε, έκρινε και απεφάνθη. Συνέπεια αυτής της διαδικασίας ήταν και το τέλος της ηγεσίας ενός σχημάτος που δεν είχε ιστορικές ρίζες, είχε μόνο πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές, κάτι που έφερε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στους κόλπους του. Τελειώνει αυτή η περίδοος να ευχηθούμε μέσα από τις στάχτες αυτού του χώρου να ξεπηδήσει μελλοντικά μια ισχυρή, αξιόπιστη, σοβαρή για τον δημοκρατικό διάλογο αντιπολίτευση».

Για μεταναστευτικό και ελληνοτουρκικά

Με αφορμή την τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος έκανε λόγο και για μία εκ των υποχρεώσεων της παλιάς του αρμοδιότητας, το μεταναστευτικό, το οποίο πρωταγωνιστεί και στη θεματολογία της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Όπως είπε: «Είχε αποφανθεί ότι χρειάζονται αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου και κάτι καινούργιο, υποχρεωτική αλληλεγγύη, όχι επιλεκτική όπως παλιά. Για την υποδοχή και κατανομή μεταναστών. Ενώ συμφωνήθηκε αυτό, Ουγγαρία και Πολωνία διαφοροποιήθηκαν. Αυτό το Σύμφωνο εγκυμονεί έναν κίνδυνο για τον ευρωπαϊκό νότο γιατί μπορεί να οδηγήσει στην επιτροφή του Δουβλίνου».

«Η Ουγγαρία και η Πολωνία και η ομάδα Βίσεγκραντ ποτέ δεν ήταν φιλικές σε μία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα γιατί διέπονται από μία αντίληψη σκληρής συντηρητικής ακροδεξιάς. Οπότε λυπάμαι που το λέω αλλά η συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική τελειώνει άκαρπα. Οι οιωνοί είναι κακοί. Η ανεπαρκέστατη πρόταση της Κομισιόν ίσως είναι η τελευταία με μία κάποια συμφωνία. Γιατί στο επόμενο Κοινοβούλιο θα είναι ενισχυμένη η ακροδεξιά», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «δεν υπάρχει ευθύνη του Ελληνικού Λιμενικού» σχετικά με το τραγικό ναυάγιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου: «Πάντα λειτουργεί σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και στα πλαίσια της αρμοδιότητας και της ευθύνης της παράκτιας χώρας για έρευνα και διάσωση και για αυτό σώθηκαν 107 άνθρωποι. Είναι εκ τω ων ουκ άνευ ότι ο πόλεμος κατά των διακινητών πρέπει να είναι αμείλικτος». Τέλος, το δεύτερο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον κ. Αβραμόπουλο να επισημαίνει «είναι προς συμφέρον των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης να ηρεμήσει η περιοχή» και πως «η Ελλάδα εδώ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο». 

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: