Με την κομβικής σημασίας κατάθεση του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου ο οποίος διορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσει την εθνική τραγωδία στο Μάτι, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Κατά την εξέταση του η αίθουσα ήταν γεμάτη με κατοίκους από το Μάτι οι οποίοι άκουγαν με προσοχή όσα έλεγε ο μάρτυρας σχετικά με τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων που πλήρωσαν με τη ζωή τους εκατόν τέσσερις συνάνθρωποι μας.

Ο κ. Λιότσιος άρχισε την κατάθεση του αναφερόμενος στο ότι δεν δόθηκε εντολή για μεταστάθμευση αεροσκαφών και ελικοπτέρων και στο ότι το ΕΣΚΕ δεν έδωσε έγκαιρη εντολή για εναέρια επιτήρηση της Αττικής παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα τα δεδομένα που έδειχναν υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

«Αυτό που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, ούτε την προηγούμενη ημέρα ήταν η μεταστάθμευση αεροσκαφών, ούτε στην Αττική, ούτε στις άλλες περιοχές της χώρας. Όταν έχουμε βαθμό επικινδυνότητας 4 αυξάνονται και οι δυνάμεις μας και η ετοιμότητα. Στην Αττική είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 4. Το ότι δεν έγινε η μεταστάθμευση αεροσκαφών, συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έγκαιρης μεταστάθμευσης σε κατάλληλα αεροδρόμια» τόνισε ο μάρτυρας.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας τελικά την εναέρια επιτήρηση έκανε ιδιωτική αερολέσχη η οποία δεν εντόπισε καπνό με τον δικηγόρο οικογενειών θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς να παρεμβαίνει σημειώνοντας : «Αερολέσχη; Γελάνε και τα ντουβάρια».

Πρόεδρος : Ποιος αποφασίζει που είναι η μεγαλύτερη επικινδυνότητα; Πχ εάν είναι μία έκταση δασική;

Μάρτυρας : Το γενικό πρόσταγμα για όλη Ελλάδα έχει το ΕΣΚΕ. Το ΕΣΚΕ δίνει εντολή για εναέρια επιτήρηση στην Αττική. Για Πελοπόννησο, για παράδειγμα,  υπάρχει το ΠΕΣΚΕ για εναέρια επιτήρηση αλλά μπορεί την εντολή να δώσει και το ΕΣΚΕ.

Πρόεδρος : Λέτε εσείς πως εάν είχε γίνει επιτήρηση και είχε εντοπιστεί η πυρκαγιά στα Γεράνια όρη θα είχε περιοστεί η εξάπλωση;

Μάρτυρας : Εάν υπήρχε εναέρια επιτήρηση στην Κινέτα θα  μπορούσε να κατασταλεί η φωτιά εν τη γέννηση της. 20 λεπτά είναι καθοριστικά για μετέπειτα πορεία της πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με ανέμους πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Πρόεδρος : Με drones μπορούσε να γίνει επιτήρηση;

Μάρτυρας : Βεβαίως. Δεν υπήρχαν τόσο δυναμικοί άνεμοι στις αρχικές ώρες της ημέρας, οι ριπές ήταν αυξημένες , όχι οι άνεμοι. Οι άνεμοι στην Κινέτα ήταν έξι με επτά μποφόρ. Η απομάκρυνση έγινε άμεσα.

Στη συνέχεια ο κ. Λιότσιος προέβη σε μία εκτενή αναφορά στο ιστορικό της φονικής πυρκαγιάς από την έναρξη της 16.41 στο Νταού Πεντέλης, η οποία ωστόσο διεκόπη εν μέσω αντιδράσεων από τους δικηγόρους υπεράσπισης καθώς ο μάρτυρας διάβαζε τις σημειώσεις του.

Η φωτιά όπως εξήγησε ο κ. Λιότσιος, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά και συγκεκριμένα μέχρι τις 16:55 καίει ανενόχλητη ενώ δέκα λεπτά πριν, στις 16:45,  έχει ενημερωθεί το ΕΣΚΕ από αξιωματικό του συντονιστικού ελικοπτέρου πως είναι ορατή από το Μαρκόπουλο.  Το πρώτο όχημα πυρόσβεσης, έφτασε στις 17.04. Μέχρι τις 17.15 είχαν φτάσει και είχαν ξεκινήσει την κατάσβεση 8 υδροφόρα οχήματα, 3 βοηθητικά και 6 εθελοντικά, ενώ συνδράμει μόνο ένα ελικόπτερο.

Ο κ. Λιότσιος επικαλούμενος τα στοιχεία που προέκυψαν από τις συνομιλίες μεταξύ των αξιωματικών της πυροσβεστικής επισήμανε ότι 16:55 φαίνεται το κέντρο ΕΣΚΕ γνώριζε τη πορεία της πυρκαγιάς και την επικινδυνότητα, πως είναι κοντά σε σπίτια. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι γνώριζαν» ανέφερε ο μάρτυρας.  Στις 16:59, όπως είπε ο μάρτυρας, η φωτιά λόγω της μη επιχείρησης εναέριων μέσων διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, προς Καλλιτεχνούπολη και Νέο Βουτζά.

«Η  συνδρομή μόνο ενός πτητικού μέσου μέχρι τις 18.20 κρίνεται επιχειρησιακά ανεπαρκής. Στις 17.30, πενήντα λεπτά από την αναγγελία της πυρκαγιάς, η πυρκαγιά είναι κοντά σε σπίτια και τα απειλεί και μόνο ένα εναέριο μέσο επιχειρεί. Αν είχαν στείλει τρία εναέρια μέσα η πυρκαγιά ίσως να ήταν ελεγχόμενη και δίνοντας εντολή εκκένωσης των οικισμών πολιτών θα ήταν πιθανό να μην είχαμε θρηνήσει τόσα θύματα» τόνισε ο κ. Λιότσιος.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα διεκόπη για την προσεχή Πέμπτη εν μέσω έντασης καθώς η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να μην του επιτρέπει να καταθέτει διαβάζοντας τις σημειώσεις του.