Τα πολιτικά άκρα ετοιμάζουν τη νέα παράσταση αμφισβήτησης της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης για το δυστύχημα των Τεμπών.
Η αυλαία της δίκης για τα Τέμπη άνοιξε αποκαλύπτοντας ότι οι πολιτικοί θιασώτες του ξυλολίου, των χαμένων βαγονιών και των θεωριών συνωμοσίας είχαν στήσει ήδη τους εκτοξευτές λάσπης και της a priori αμφισβήτησης για την έως τώρα πορεία αλλά και την έκβαση της υπόθεσης.
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών άκρων γνωρίζουν ότι μέσα στη δικαστική αίθουσα η διαδικασία και η ετυμηγορία θα συνθέσουν παράλληλα και το ρέκβιεμ των fake news με τα οποία τρία χρόνια τώρα δηλητηρίασαν την κοινωνία.
Με την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, κανιβαλίζοντας την απόγνωση και την οργή των συγγενών των θυμάτων, συμμάχησαν και με τον διάβολο με έναν και μοναδικό σκοπό: το πολιτικό πλήγμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Για την παράσταση… μάχης
Με την έναρξη της διαδικασίας στη Λάρισα, όλοι εξέφρασαν την αναγκαιότητα της αποκάλυψης της αλήθειας. Μπορεί, βέβαια, ο καθείς πολιτικός της τοξικής αντιπολίτευσης να αναζητά και να… βολεύεται με τη δική του αλήθεια, άλλωστε το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης σύρθηκε πίσω από τα προστάγματα των γνώριμων πολιτικών εμπόρων του ψεύδους, του ξυλολίου και της συνωμοσιολογίας είτε αμφισβητώντας τους δικαστές και τη Δικαιοσύνη είτε εργαλειοποιώντας με α λα καρτ γνωματεύσεις τους «ειδικούς επιστήμονες».
Εμπροσθοφυλακή στην τελευταία παράσταση… μάχης, έξω από τη δικαστική αίθουσα, πρόεδρος κόμματος φωνασκώντας και καταγγέλλοντας «αδίστακτες, βρόμικες εξουσίες, σκοτεινούς δρεπανηφόρους μηχανισμούς… ψεύτικη και στημένη δικαιοσύνη». Και στο… βάθος ο κομμουνιστής γραμματέας του Περισσού να δηλώνει πως «η όλη διαδικασία αναδεικνύεται έωλη», για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν τεράστια κενά σε όλη τη διαδικασία και είναι ελλιπέστατο το κατηγορητήριο».
Σε αυτήν την… τρύπια όμως για τον ΓΓ του ΚΚΕ δικαστική διαδικασία συμμετέχουν ως μάρτυρες δύο βουλευτές του κόμματός του! Δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί οικογένεια θύματος από τη Θεσσαλονίκη ορίζει ως μάρτυρες, μεταξύ άλλων, και τους Νίκο Καραθανασόπουλο και Χρήστο Κατσώτη.
Και αφού ένωσε κι αυτός τη φωνή του με όποιον κραυγάζει για τη δήθεν συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών από την κυβέρνηση, ύψωσε και τη γροθιά και έριξε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες το σύνθημα: «Δεν θα την αφήσουμε να το πετύχει. Δεν θα περάσει!».
Σε άλλη πίστα, ενδεχομένως, προβάρουν τους δικούς τους ρόλους καταγγελίας και αμφισβήτησης της δικαστικής διαδικασίας, πριν ακόμη ξεκινήσει, οι… διαβαθμίσεις της εθνικιστικής και θρησκόληπτης Δεξιάς, αλλά και τα κόμματα και αποκόμματα της πάλαι ποτέ κυβερνώσας Αριστεράς και του πάλαι ποτέ σοσιαλιστικού κέντρου.
Οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε εξηγούν τις θέσεις τους ούτε δείχνουν να κατανοούν το ακριβές περιεχόμενο των επιλογών τους. Κυρίως ενδιαφέρονται για τη φασαρία και τον ντόρο, οπαδοί την πολιτικής αγριότητας, των ενστίκτων και των άκρων, λησμονώντας ότι είναι κεκτημένο γενεών μία ειρηνική κοινωνία των θεσμών και της συναίνεσης, του μέτρου και του σεβασμού.
Ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στη χώρα μας – γενικά, απόλυτα, αλλά και συγκεκριμένα και ειδικά– υπονομεύουν τον θεσμικό ρόλο της πολιτικής, των πολιτικών και των δικαστικών λειτουργών και ανοίγουν την πόρτα σε οποιονδήποτε δηλώνει «αδικηθείς» να στήνει λαϊκά δικαστήρια και να στήνει κρεμάλες.
Η αλήθεια αποκαλύπτεται και η δικαιοσύνη απονέμεται, όχι μέσω κραυγών ή ιδεοληψιών. Ούτε μέσω των… σταυροφόρων που θέλουν να πολεμήσουν το όποιο δήθεν δικαστικό κατεστημένο και να θεαματοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο για τον τραγικό θάνατο 57 ανθρώπων, μετά τη σύγκρουση δύο βαγονιών στα Τέμπη, αφού κάποιος τα κατεύθυνε στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.
Ο καβγάς για την αίθουσα
Η χωρητικότητα της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας στο συνεδριακό κέντρο του συγκροτήματος «Γαιόπολις», οι κενές θέσεις στο εδώλιο των κατηγορουμένων (μοναδικός παρών κατηγορούμενος, ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπύρος Πατέρας) και εκφράσεις οργής δυναμίτισαν την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ζητούμενο παραμένει να αρχίσει η δίκη με βάση τις νομικές παραμέτρους που έχουν οριστεί. Τριάντα έξι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι 33 αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες. Συνολικά οι μάρτυρες ξεπερνούν τους 350, με τουλάχιστον 230, όπως συγγενείς θυμάτων, επιζώντες, δικηγορικούς συλλόγους και σωματεία, να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας. Διακόσιοι δικηγόροι συμμετέχουν στη διαδικασία. Στις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου οι οικογένειες των θυμάτων. Συνολικά 1.267 σελίδες με αναλυτική καταγραφή πέντε κατηγοριών, ενώ τα περισσότερα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και επισύρουν ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Τα αναγνωστέα έγγραφα της δικογραφίας ανέρχονται σε 570.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις αλλά και πολίτες συγκεντρωμένοι με πανό με συνθήματα για δικαιοσύνη και ασφαλείς μεταφορές.
Η δίκη αναβλήθηκε για την… Πρωταπριλιά και σε ένα παράλληλο… σκοτεινό σύμπαν κάποιοι δικηγόροι-πολιτικοί έχουν ήδη αρχίσει να απεργάζονται σχέδια για νέα κωλύματα και καθυστερήσεις. Είναι οι ίδιοι που συμμάχησαν πρόθυμα στην ξυλολιάδα και στα δήθεν παράνομα φορτία. Αυτοί που θέλουν να λένε ότι κόπτονται για μία δίκη που θα αποκαλύψει την αλήθεια, αλλά θα προτιμούσαν να φθάσουν στις κάλπες με την υπόθεση των Τεμπών ανοιχτή.
Παρεμπιπτόντως, η «προετοιμαζόμενη» να «αναλάβει» τις τύχες του τόπου υπέβαλε αίτημα διακοπής της δίκης για να ελεγχθεί η πυρασφάλεια και ευθύς εξαρχής σημείωσε ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της δίκης». Και τώρα, όπως φαίνεται, η ενδεχόμενη αναζήτηση άλλης αίθουσας ίσως και να πάει… μακρύτερα τη βαλίτσα…