Κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου ο Πόρος φοράει τα καλά του: φιλοξενεί τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου «Αναστάσιος Λεϊμονής». Γεγονός πολύ σημαντικό παγκοσμίως, εξ ου και συρρέουν καθηγητές από όλον τον κόσμο· φέτος οι Ρακέλ Μπολντορίνι, Λίλια Μπογιατζίεβα, Μασιμιλιάνο Φεράτι, Μαρίνα Πλιάσοβα, Ιγκόρ Πέτριν, Μικέλε Ροσέτι, Ραφαέλ Σαλίνας, Μπορισλάβα Τάνεβα, Αλεξάντερ Βασιλένκο και η Αγάθη Λεϊμονή, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της Ακαδημίας, δίδαξαν ογδόντα τρεις σπουδαστές πιάνου που κατέπλευσαν στο νησάκι του Σαρωνικού από κάθε γωνιά της γης.

poros-piano.jpg
poros-pianos-koino.jpg

Ογδόντα τρία παιδιά, δέκα καθηγητές και είκοσι έξι πιάνα επί δέκα μέρες εργάστηκαν πυρετωδώς, πήραν γνώση, έδωσαν φως, ανέβηκαν σκαλοπάτια, πρόσφεραν στους εκατοντάδες θεατές μοναδικές βραδιές, όπως η τελευταία της απονομής των διπλωμάτων όπου οι αριστεύσαντες έδωσαν ρεσιτάλ υψηλού επιπέδου.

Ο πολυβραβευμένος φοιτητής Λευτέρης Γαβαλάς

Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του διεθνώς βραβευμένου σπουδαστή πιάνου Λευτέρη Γαβαλά, ο οποίος συγκίνησε το κατάμεστο αμφιθέατρο όταν εκτέλεσε το σπουδαίο έργο του Liszt «Les Jeux d’Eau à la Villa d’Este» και απέσπασε το χειροκρότημα και τις επευφημίες των θεατών.

Στις τραγικές μέρες και ώρες που βιώνει η χώρα μας είναι αυτές οι στιγμές που σκίζουν το σκοτάδι, φωτίζουν και γλυκαίνουν τα πικρά, δίνουν ελπίδα για το αύριο και υπόσχεση ότι και θέλουμε και μπορούμε με τα χέρια μας να το κάνουμε καλύτερο. Είναι οι νέοι που εργάζονται σκληρά, δεν υποχωρούν, αγαπούν πολύ την τέχνη τους και θέλουν να αφήσουν το σημάδι τους στα πέρατα της οικουμένης – ars longa, vita brevis…