«Δεν υπάρχει πια ούτε το όνειρο ούτε η ουτοπία της αριστεράς. Υπήρξε απομυθοποίηση και θα έλεγα ουσιαστικά όλη η κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αυτούς που δεν κατανοούν πια απολύτως την κοινωνία, μπήκε περισσότερο στη φάση του ρεαλισμού και της λογικής» δήλωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργός. 

Πιο συγκεκριμένα, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του είναι ότι ουσιαστικά στέρησε την ουτοπία της αριστεράς», ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο».

«Θα μπούνε σε μια μεγάλη φάση περιδίνησης, η οποία θα οδηγήσει σε μια σχετική αναδιοργάνωση με ένα κόμμα το πολύ-πολύ με τα ποσοστά που έχει σήμερα ή σε μια διάσπαση», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι μόνη της»

Σχολιάζοντας το νέο πολιτικό τοπίο που πρόεκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, η κα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι μόνη της», καθώς ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας δεν μπορούν να συσπειρωθούν κατά της Νέας Δημοκρατίας. 

Ύστερα, συνέχισε, λέγοντας: «Και από την άλλη πλευρά, από τη δεξιά του, έχει οριοθετήσει, αυτό είναι το σημαντικό, έχει βάλει σύνορα με την ακροδεξιά, όπου έχουμε την ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις. Δηλαδή έχουμε το παραεθνικό, έχουμε το παραθρησκευτικό, έχουμε το συνωμοσιολογικό, έχουμε όλες τις εκφάνσεις αυτού του ρεύματος που παρουσιάστηκε και στην Αμερική και στη Γαλλία και στην Ιταλία και που στην Αμερική εκφράστηκε και στην εξουσία με τον Τραμπ».

«Αυτά τα -παρα, τα οποία εκφράζουν προβλήματα στην κοινωνία, δεν είναι να τα βλέπουμε ως ανθρώπους οι οποίοι είναι διαφορετικοί απλώς από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι περιθωριοποιημένα στρώματα σε μεγάλο βαθμό και άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμμονές και διαβάζουν την πραγματικότητα διαφορετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως «μια κυβέρνηση χωρίς αντίπαλο πόλο δεν την κάνει καλύτερη, της δίνει περισσότερες ευκαιρίες να προχωρήσει στο πρόγραμμά της για το οποίο έχει ψηφιστεί, αλλά την ίδια στιγμή τη χαλαρώνει πολύ».

«Μια καλή αντιπολίτευση κάνει μια καλή κυβέρνηση. Η έλλειψη αντιπολίτευσης φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα εσωτερικής αντιπολίτευσης στο μεγάλο κόμμα ή ελάσσονος προσπάθειας» υποστήριξε.

«Όταν λες "εγώ είμαι η αξιόπιστη αντιπολίτευση" πρέπει να εξηγήσεις το γιατί»

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο που προσπάθησε να προσεγγίσει κόσμο κατά τις προηγούμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η κα Διαμαντοπούλου επεσήμανε πως η συζήτηση που βασίζεται στο παρελθόν του κόμματος «είναι παρωχημένη», ενώ θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στις τέσσερις βασικές θεματικές που επικρατούν αυτόν τον καιρό στην πολιτική κουβέντα. 

Όπως είπε: «Η ιστορία της νοσταλγίας, του "ελάτε στο σπίτι σας", ότι "ο Ανδρέας ζει", ότι "με φλάμπουρα και σημαίες θα επηρεάσουμε" ή θα μαλώσουμε για το πού ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου, με άλλα κόμματα, είναι μια παρωχημένη συζήτηση η οποία δεν ξέρω αν εκτίμησαν σε πρώτη φάση ότι θα συσπειρώσουν μια βάση, αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει, για να μπορέσει ουσιαστικά να γίνει ο άλλος πόλος, είναι να μιλήσει για τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα που είναι μπροστά μας: δηλαδή τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό που συρρικνώνει τη χώρα και αλλάζει τα δεδομένα της οικονομίας και το θέμα της αλλαγής στην αγορά εργασίας».

«Όταν λες "εγώ είμαι η αξιόπιστη αντιπολίτευση", πρέπει να εξηγήσεις το γιατί. Γιατί οι αυτοπροσδιορισμοί δεν αρκούν. Και βεβαίως δεν συντάσσεις κόσμο λόγω του παρελθόντος. Ούτε γιατί εσύ δηλώνεις ότι είσαι ηθικά άμεμπτος ή δεν έχεις θιγεί από την κυβερνητική θητεία ή γιατί είσαι νέος. Αυτά είναι αυτοπροσδιορισμοί που δεν πείθουν κανέναν» συμπλήρωσε.