Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:00 , το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.), διοργανώνουν διάλεξη του κ. Ανδρέα Κούκου, Νομικού, Ιστορικού, Προέδρου Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι., με θέμα: «Μυστική» διπλωματία και διαπραγματεύσεις του Ιωάννη Καποδίστρια με τις Μεγάλες Δυνάμεις για τo ελληνικό ζήτημα, κατά την περίοδο 1825-1827, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Γεώργιος Παπατσώρης, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Έφορος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.

Ο Ανδρέας  Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή  στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Είναι Ιδρυτής και  Πρόεδρος της  Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας – Ιωάννης Καποδίστριας. Από το 2018 επιμελήθηκε ιστορικά τα δραματοποιημένα ντοκυμαντέρ: Ιωάννης Καποδίστριας: η ζωή και το έργο του (6 επεισόδια), Από την Άλωση στην Επανάσταση: Η γέννηση ενός έθνους – κράτους (14 επεισόδια) και την τηλεταινία Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Οι σειρές αυτές προβάλλονται από το Cosmote History. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης o Ιωάννης Καποδίστριας παραιτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και εγκαθίσταται στη Γενεύη τον Αύγουστο του 1822. Την περίοδο αυτή και ειδικά από το 1825 και μετά ο Καποδίστριας έχει συνεχείς συναντήσεις με πολιτικούς και διπλωμάτες των Μεγάλων Δυνάμεων και καταθέτει σημαντικά υπομνήματα για τη διεθνή αναγνώριση του ελληνικού ζητήματος. Πως αντιμετωπίζει τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων; Πως εκμεταλλεύεται τον αγγλορωσικό ανταγωνισμό; Η παραίτησή του από το ρωσικό διπλωματικό σώμα, το 1827, γίνεται αποδεκτή από τον Τσάρο Νικόλαο Α’;  Τι ζητάει από το Παρίσι και το Λονδίνο, οδεύοντας προς την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1827; Φανερή και μυστική διπλωματία με τελικό στόχο την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή αποτελέσματος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, που έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την έναρξή της, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας.

Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=9997