Η μισή πλατεία του Λαού στην Ρώμη γέμισε σήμερα (24/7) το απόγευμα με αρνητές του κορωνοϊού, αντιεμβολιαστές και πολέμιους του «πράσινου πάσου» για εμβολιασμένους.
Τα κύρια συνθήματα που ακούστηκαν ήταν κατά του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, του υπουργού Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, και του «πάσου» που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε ιδιωτικούς και δημόσιους κλειστούς χώρους.
Δεν σημειώθηκαν επεισόδια με την αστυνομία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών (ορισμένοι και με μικρά παιδιά) δεν φορούσε μάσκα.
Στο μεταξύ, μετά την έκκληση του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, υπέρ των εμβολιασμών, τα ραντεβού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκαν μέχρι και 200%.
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, τέλος, σήμερα είναι 5.140. Σε σύνολο 258.929 διαγνωστικών τεστ, το 2% προέκυψε θετικό και 5 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Και στη Γαλλία έγιναν αντίστοιχες συγκεντρώσεις. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αρνητών του κορωνοϊού έγιναν στο Παρίσι -όπου η αστυνομία εκτιμάει ότι συμμετείχαν περίπου 11.000 άτομα- αλλά και σε άλλες περίπου 100 πόλεις (με τη συμμετοχή περίπου 150.000 διαδηλωτών).
Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, μια πορεία -που αποτελείτο κυρίως από «κίτρινα γιλέκα», το κίνημα αμφισβήτησης για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης- ξεκίνησε από την Πλατεία της Βαστίλης, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Σε σποραδικά επεισόδια αντιπαρατέθηκαν αστυνομικοί με μοτοσικλέτες και διαδηλωτές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αρκετές χιλιάδες άλλοι άνθρωποι, σχεδόν όλοι χωρίς μάσκες, συγκεντρώθηκαν υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου, της Μασσαλίωτιδας, στην πλατεία Τροκαντερό, στο δυτικό Παρίσι. Έπειτα από κάλεσμα του πρώην ακροδεξιού ευρωβουλευτή, Φλοριάν Φιλιπό.
«Ελευθερία, ελευθερία» φώναζαν οι διαδηλωτές, που είχαν έρθει από το Παρίσι και από την επαρχία και συγκεντρώθηκαν γύρω από μία εξέδρα όπου είχαν στηθεί δεκάδες γαλλικές σημαίες. «Ελευθερία, δεν είμαι το πειραματόζωό σου», ήταν ένα από τα συνθήματα που αναγραφόταν σ’ ένα πανό.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έκανε λόγο για «εννέα προσαγωγές» στην πρωτεύουσα, όπου έγιναν επεισόδια κοντά στα Ηλύσια Πεδία.
«Καταδικάζω», πρόσθεσε, «με τον πιο έντονο τρόπο τις βίαιες συμπεριφορές που έθεσαν στο στόχαστρο αστυνομικούς, χωροφύλακες και δημοσιογράφους».
Στη Μασσαλία, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας διαδήλωσαν φωνάζοντας «Μακρόν, δεν θέλουμε το πιστοποιητικό σου».
Οι κινητοποιήσεις αυτές σημειώνονται ενώ οι Γάλλοι δηλώνουν στην πλειονότητά τους υπέρ της απόφασης που έλαβε στις 12 Ιουλίου ο πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς και άλλα επαγγέλματα υπό την ποινή κυρώσεων.
Η επέκταση της χρήσης του υγειονομικού πιστοποιητικού (που δείχνει αν ο/η κάτοχός του έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ Covid-19) στην πλειονότητα των δημόσιων χώρων συγκεντρώνει επίσης πλειονότητα θετικών απόψεων. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την επομένη των ανακοινώσεων αυτών.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό, που εφαρμόζεται ήδη σε πολιτιστικούς χώρους και χώρους ψυχαγωγίας, αναμένεται να επεκταθεί από τις αρχές Αυγούστου στα καφέ, τα εστιατόρια και τα τρένα.
Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον Εμμανουέλ Μακρόν είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των εμβολιασμών στη Γαλλία: 39 εκατομμύρια άνθρωποι, το 58% του συνολικού πληθυσμού, είχαν λάβει μέχρι χθες Παρασκευή τουλάχιστον μία δόση και το 48% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Όμως έπειτα από μια υποχώρηση της επιδημίας την άνοιξη, ο αριθμός των μολύνσεων εκτοξεύθηκε κατακόρυφα στη Γαλλία υπό την επίδραση της παραλλαγής Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτική, φθάνοντας από 4.500 στις 9 Ιουλίου σχεδόν τις 21.500 χθες.
Η επιδημία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 110.000 θανάτους στη Γαλλία μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο «santepubliquefrance.fr».
Η εναντίωση στα κυβερνητικά μέτρα συνδέει διαδηλωτές που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας, των εμβολίων ή των περιοριστικών μέτρων με διάφορες και ευμετάβλητες διεκδικήσεις.