Δέκα χρόνια συμπληρώνονται μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και τα όσα τραγικά συνέβησαν τότε στη χώρα που έφτασε κυριολεκτικά μισό βήμα από την τυπική χρεοκοπία – γιατί στην ουσία χρεοκόπησε.
Στην επέτειο των 10 ετών από τη λαίλαπα εκείνης της διακυβέρνησης και εκείνου του δημοψηφίσματος που κόντεψε να στείλει την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και τους Έλληνες στην απόλυτη φτώχεια, σήμερα αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους οικονομικούς δείκτες για να αντιληφθεί το τι συνέβη τότε στον ελληνικό λαό και το πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση σήμερα.
Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για οικονομικά στοιχεία. Η ελληνική οικονομία το 2015 ίσα που ανέπνεε. Είχαν προηγηθεί έξι χρόνια ύφεσης και το 2015 η αναιμική ανάπτυξη στο 0,8% του ΑΕΠ –ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν υπερδιπλάσιος– έδινε μια σαφή εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.
Σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η ελληνική οικονομία είναι που τρέχει σταθερά τα τελευταία χρόνια με υπερδιπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με βάσιμη εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με 2,3% του ΑΕΠ. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχασε εν καιρώ ειρήνης το 25% του ΑΕΠ της, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.
Αντίστοιχα χαώδης είναι η εικόνα όταν επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει τα ποσοστά απασχόλησης, το ύψος των εισοδημάτων, τη μείωση του χρέους και την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων το 2015 επί κυβέρνησης Τσίπρα και σήμερα με κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο βασικός μισθός το 2015 κατακρεουργήθηκε και είχε κατρακυλήσει στα 586,08 ευρώ, το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ τον παρέλαβε στα 650 ευρώ, σήμερα βρίσκεται στα 880 ευρώ έχοντας αυξηθεί κατά 35,4% και η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως το 2027 θα ανέλθει στα 950 ευρώ.
Ακόμα πιο σοκαριστική είναι η σύγκριση της ανεργίας το 2015 σε σχέση με σήμερα. Πριν από δέκα χρόνια σχεδόν ένας στους τέσσερις Έλληνες ήταν επίσημα καταγεγραμμένος ως άνεργος και αν υπολογίσει κανείς και τους μη εγγεγραμμένους η εικόνα της απασχόλησης τότε στη χώρα ήταν πραγματικά εφιαλτική. Το 2015 η χρονιά έκλεισε με την ανεργία στο 24,6%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς είχε φτάσει στο 26,6%. Στις μέρες μας, η ανεργία τον Μάιο κατεγράφη στο 7,9% από το 17% που ήταν το 2019 και βρίσκεται στο χαμηλότερο ποσοστό της εδώ και 17 χρόνια!
Ταυτόχρονα η χώρα αναδεικνύεται κάθε χρόνο πρωταθλήτρια στον ρυθμό απομείωσης του δημοσίου χρέους το οποίο κινείται στο 158,2% από 177,4% το 2015 και βάσει εκτιμήσεων αναμένεται να καταγράψει νέα πτώση και το 2028 να καταγράφεται στο 133,4%.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις δείχνουν επίσης την εμπιστοσύνη που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, η οποία πετυχαίνει κάθε χρόνο ρεκόρ και φιγουράρει στη δεύτερη θέση στον σχετικό πίνακα μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ. Βρίσκεται στο 41,5% ενώ το 2015 έτρεχε με +14% και αυτό αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει το χαμένο κύρος της και προβάλλει ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Επιπλέον η ελληνική οικονομία το 2015 ήταν εκτός αγορών με δύο μνημόνια στην πλάτη και μετά το δημοψήφισμα υπέγραψε το τρίτο, το οποίο ήταν το πιο σκληρό και αντιλαϊκό απ’ όλα. Σήμερα η χώρα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από τις πιο ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες και όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης την αναβαθμίζουν από τη μία έκθεση στην επόμενη.
Δέκα χρόνια πριν η Ελλάδα πήγαινε ολοταχώς στην απόλυτη καταστροφή και φλέρταρε ανοικτά με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Ήταν η περιβόητη «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα και η στάση τότε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που κράτησαν τη χώρα όρθια να παλεύει.
Έτσι σήμερα, όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή εκδήλωση του «Economist», τα δημόσια οικονομικά είναι σε τάξη, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας ισοδυναμεί με αυτό της Γαλλίας, πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα και εφαρμόζουμε σταθερά αναπτυξιακή πολιτική.