Ξεκάθαρος πως κάποιος πρέπει να αποδεικνύει αυτό που υποστηρίζει ήταν ο πραγματογνώμονας Τάσος Δέδες απαντώντας στις αναφορές του τεχνικού συμβούλου οικογενειών θυμάτων των Τεμπών, Κώστα Λακαφώση, περί άγνωστου υλικού, που προκάλεσε την πυρόσφαιρα στο δυστύχημα.

«Δεν είναι θέμα να αποδείξεις ότι δεν υπήρχε. Το θέμα είναι εσύ που λες κάτι, να αποδείξεις με ένα στοιχείο ότι υπήρχε. Να μην αντιστρέψουμε την κατάσταση. Όταν λες ότι υπάρχει αυτό το πράγμα, πρέπει να αποδείξεις πού υπάρχει, πού βρίσκεται», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο mega.

Για την έκθεση που συνέταξε για τη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και τις εικασίες που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα περί ύπαρξης παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, ο πραγματογνώμονας Τάσος Δέδες τόνισε συγκεκριμένα: «Για το παράνομο φορτίο στο τρένο, εμφανίστηκαν κάποια βίντεο που έδωσε η εταιρεία Interstar. Τα βίντεο αυτά τα ανέλυσαν δύο Αρχές, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, η οποία είπε ότι αυτά είναι γνήσια και οι διορισμένοι πραγματογνώμονες, που είχαν γνώση της αμαξοστοιχίας και ταυτοποίησαν ότι αυτή είναι η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία». «Από τις εικόνες, όπως έχει ειπωθεί ότι μπορεί να είναι στην πρώτη, δεύτερη ή τρίτη φορτάμαξα, δεν φαίνεται τίποτα. Όταν λέμε λοιπόν για ποσότητες 2,5, 4,5, 19 τόνοι, αυτοί οι 19 τόνοι είναι 23.000 λίτρα γιατί έχει ειδικό βάρος 0,8. Είναι τεράστιος όγκος, δεν είναι ένα βαρέλι, δεν είναι ένα δοχείο. Αυτός ο τεράστιος όγκος αν υπήρχε στο σημείο που λένε, γιατί από εκεί και πίσω υπάρχουν κοντέινερ που ανοίχτηκαν από τις σφραγίδες ένα προς ένα και δεν έπαθαν και τίποτα, αλλά και φωτογραφήθηκαν, χωρίς να υπάρχει ίχνος φωτιάς. Τα τρία πρώτα που υπήρχαν οι λαμαρίνες, αν υπήρχε οποιοδήποτε φορτίο αυτής τη τάξης μεγέθους, θα φαινόταν», συνέχισε.

Η έκθεση και τα έλαια σιλικόνης

Για την έκθεση που συνέταξε και παρέδωσε στον Δικηγορικό Σύλλογο, είπε: «Είχα πάει πολλές φορές στον χώρο πριν κάνω το πόρισμα. Το δικό μου το πόρισμα είναι για την ανάλυση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ξεκινά από εκεί που ξεκίνησε η επιβατική αμαξοστοιχία μέχρι το σημείο που έγινε η σύγκρουση. Περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που πήρα από την ανακριτική αρχή, που περιλαμβάνει φωτογραφίες, αποσπάσματα από τις απομαγνητοφωνήσεις, δελτία ελέγχου, δελτία όσον αφορά την κίνηση των αμαξοστοιχιών κι όλα τα υπόλοιπα και μαζί με αυτά και τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους. Το Γενικό Χημείο του Κράτους δεν αναθεώρησε την άποψή του σχετικά με την ανάφλεξη, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι τα έλαια σιλικόνης που εμπεριέχονται στις ηλεκτράμαξες όταν βρεθούν σε κατάσταση εκνεφώματος παρουσία ηλεκτρικού τόξου, διασπώνται και παράγονται αιθάνιο, μεθάνιο, αιθίνιο, τα οποία είναι αναφλέξιμα. Παίρνω στοιχεία από διαπιστευμένους φορείς που δεν είναι της ειδικότητάς μου. Η ειδικότητα μου είναι μηχανολόγος κι έχω άδεια μηχανολόγου και ηλεκτρολόγου».

«Εάν ο Καρώνης βγάλει πόρισμα που θα λέει ότι υπάρχει παρουσία άλλων υδρογονανθράκων πέραν της παρουσίας ξυλόλιου, τότε θα πρέπει το Γενικό Χημείο του Κράτους να απαντήσει στον κο Καρώνη ή να αποδεχτεί αυτά που λέει ο κος Καρώνης και φυσικά εγώ θα κάνω συμπλήρωση στην έκθεσή μου. Δεν επιμένω εγώ για τα έλαια σιλικόνης, το Γενικό Χημείο του Κράτους επιμένει. Το Γενικό Χημείο του Κράτους έδωσε αυτά τα στοιχεία και είμαι υποχρεωμένος επειδή είναι διαπιστωμένος φορέας να τα υιοθετήσω. Η έκθεση είναι 142 σελίδες και δημοσιεύτηκαν οι 102. Οι υπόλοιπες 42 που είναι;» συνέχισε.