Σημείο ορόσημο για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η ενδοοικογενειακή βία, η παραβατικότητα ανηλίκων και η θυματοποίησή τους χαρακτήρισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, την ίδρυση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αστυνόμευσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων "Αιμίλιος Ριάδης" στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παρουσιάστηκαν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, καθώς και ο απολογισμός των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα καθημερινό μαρτύριο για γυναίκες και παιδιά και οι υπηρεσίες της αστυνομίας προσπαθούν να δώσουν λύσεις αλλά και ένα τέλος στις υποθέσεις αυτές. Στόχος να προστατέψουμε τα θύματα και να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης αναλύοντας τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ειδικών δομών, των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας, το panic button, η φύλαξη γυναικών κ.α.

«Οικοδομήσαμε μία νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία, δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών μας», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έκανε λόγο για τη σημασία της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων 2025-2030, που παρουσιάστηκε προχθές σε Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ανάληψης θέσεων ευθύνης και της άσκησης διοίκησης από ικανές γυναίκες Αξιωματικούς, οι οποίες και είναι επικεφαλής των επιτελικών και επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Θεσσαλονίκης. «Όπως επεσήμανα, σε μια ανάρτησή μου πριν από λίγες ημέρες οι γυναίκες αστυνομικοί, διακρίνονται για την ικανότητά τους, άρχισαν πια να ασκούν διοίκηση σε αυτό το υψηλό επίπεδο και σήμερα εδώ που βλέπετε το πάνελ μας, έχει επικεφαλής της ενδοοικογενειακής βίας, του επιχειρησιακού και του επιτελικού πεδίου και την επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, αυτές τις άξιες γυναίκες αστυνομικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίστηκε πως το 2024 οι συλλήψεις των δραστών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 47% σε σχέση με το 2023, ενώ το α’ τρίμηνο του 2025 οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 108%. Τονίστηκε, δε, πως οι συλλήψεις είναι περισσότερες δεδομένου ότι στον αριθμό των δικογραφιών περιλαμβάνονται και μη αυτόφωρες υποθέσεις.

«Τα μέτρα έχουν αποδώσει καρπούς, έχουν δώσει αποτελέσματα. Η επικαιρότητα, όμως, μας δείχνει ότι έχουμε δρόμο να διανύσουμε, πολλά πράγματα να κάνουμε, δουλειά και αφοσίωση προς την κατεύθυνση αυτή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ειδικότερα για το punic button, που από 10 Ιουνίου 2024 δίνεται σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, σημειώθηκαν 184 ενεργοποιήσεις (2024 έως Μάρτιος 2025), ενώ οι γυναίκες αποτελούν το 93% των θυμάτων που το εγκατέστησαν. Το 2024 κάθε μήνα εγκαθίσταντο περίπου 47 panic button, ενώ το 2025 γίνονται 50 εγγραφές – εγκαταστάσεις κάθε μήνα. Σημειώνεται πως πανελλαδικά οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας για το 2024 ανέρχονται σε 22.000.

Περίπου 20.000 έλεγχοι για την παραβατικότητα ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη σε 14 μήνες

Αναφορικά με την παραβατικότητα των ανηλίκων, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Απρίλιο του 2025, ανέρχονται σε 19.424. Οι έλεγχοι έγιναν σε 511 σημεία της πόλης, ενώ το 62% των ελεγχθέντων ήταν αγόρια και το 38% κορίτσια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δικογραφίες για παραβατικότητα ανηλίκων κατέγραψαν αύξηση κατά 11,2% και 10,6% στους ανήλικους δράστες για το 2024, με το 38% των υποθέσεων να αφορούν παραβάσεις ΚΟΚ, το 21% κλοπές – ληστείες, το 18% ναρκωτικά, το 11% σωματικές βλάβες και το άλλο 12% άλλου είδους υποθέσεις.

Όσον αφορά τα ανήλικα θύματα, το 2024 οι υπηρεσίες της αστυνομίας διαχειρίστηκαν 350 υποθέσεις, με 404 ανήλικα θύματα. Το 62% των υποθέσεων αφορούσε σωματικές βλάβες, το 13% αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, το 12% αρπαγή κ.α. ενώ σχηματίστηκαν και πέντε δικογραφίες για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Επιπλέον, το α’ τετράμηνο του 2025 σχηματίστηκαν 97 δικογραφίες με 110 ανήλικα θύματα, ενώ κάθε μήνα καταγράφονται περίπου 31 υποθέσεις.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει σοβαρές συνέπειες για την κοινωνία, για τα ίδια τα παιδιά, για τους γονείς, για όσους εμπλέκονται. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και η αστυνομία πρέπει να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ρίχνοντας βάρος στην αποτρεπτική δράση», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης σε πλατείες όπου συγκεντρώνονται έφηβοι και γίνονται περιστατικά βίας, τονίζοντας ότι επιλέχθηκαν για τους ελέγχους νεαροί και νεαρές αστυνομικοί«ώστε τα παιδιά να νιώθουν οικεία και πως το προσωπικό βρίσκεται για την προστασία τους».

Τέλος, ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά για την παραβατικότητα των ανηλίκων είπε πως «οι συμμορίες ανηλίκων είναι το νέο φαινόμενο. Η βία στον παιδικό πληθυσμό υπήρχε πάντα, αλλά το στοιχείο των συμμοριών είναι πολύ επικίνδυνο».

Στη συνέχεια ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Γεώργιος Τζήμας σημείωσε πως αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας και της Ανήλικης Παραβατικότητας και γι’ αυτό οι Υπηρεσίες έχουν στελεχωθεί με ικανούς αστυνομικούς.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε η Αστυνόμος Β’ Καλλιόπη Γκούρμη, του Επιτελικού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία με τα αποτελέσματα δράσεων των Υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν, επίσης, οι: Αστυνόμος Α’ Τριανταφυλλιά Σαφραλιώτη, Επικεφαλής Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α.Τ Αμπελοκήπων Μενεμένης, Αστυνόμος Β’ Βασιλική Κασίμη, Επικεφαλής Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α.Τ Λευκού Πύργου και Υπαστυνόμος Β’ Στυλιανή Στεργίου, Επικεφαλής Επιχειρησιακού Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Α.Τ Χαριλάου- Αναλήψεως. Οι Αξιωματικοί των Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας υπογράμμισαν τη σημασία της δουλειάς που γίνεται στα γραφεία, από τη στιγμή που υποδέχονται ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, επισημαίνοντας πως «η δουλειά μας δεν τελειώνει με τον σχηματισμό δικογραφίας».

Την ενότητα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας έκλεισε ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Τσουλφάς, Συντονιστής Αξιωματικός για θέματα Ενδοοικογενειακής Βίας. Μίλησε και ο ίδιος ως άνθρωπος του πεδίου για την εμπειρία του στη διαχείριση των αντίστοιχων περιστατικών.

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανήλικης παραβατικότητας και της θυματοποίησης ανηλίκων η Αστυνομική Υποδιευθύντρια Σοφία Κουσίδου, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία των δράσεων των Υπηρεσιών σημειώνοντας πως «πρέπει να δούμε τους ανήλικους υπό το πρίσμα της κατανόησης». Την παρουσίαση «έκλεισε» ο Αστυνόμος Β’ Θεόδωρος Πνευματικός, Ψυχολόγος (ΥΓ) της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέθεσε κι αυτός την εμπειρία του από τη διαχείριση κακοποιημένων ανηλίκων.