Η κλιματική κρίση, δυστυχώς, είναι εδώ και όπως φαίνεται, θα παραμείνει αρκετά χρόνια. Οι επιπτώσεις της γίνονται όλο και πιο έντονες, όλο και πιο απειλητικές, κάτι που γίνεται αντιληπτό ακόμη και από τους πιο δύσπιστους. Ακραία καιρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την οικονομία, όπως υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, άνοδος της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, λειψυδρία είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας πραγματικότητας την οποία πρέπει άμεσα και στοχευμένα να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά με τη συμμετοχή όλων, πολιτείας και πολιτών, εντός αλλά και εκτός των συνόρων, με πολιτικές πρόληψης, αντιμετώπισης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης.

Πολιτική βούληση

Η Ευρώπη έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης από το 2015 με τη Συνθήκη του Παρισιού. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η αντιμετώπισή της αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Οι δεσμεύσεις του στη διεθνή σκηνή είναι απτή απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να προωθήσει δράσεις για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, για την κλιματική προσαρμογή, αλλά και για μια βιώσιμη και πιο ανθεκτική οικονομία στο μέλλον.

Πρόσφατη είναι άλλωστε η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών από την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για «τολμηρή δράση», καθώς πολλά κράτη θα δουν τα εδάφη τους να πλημμυρίζουν, κάτι που θα οδηγήσει σε έναν αναπόφευκτο εκτοπισμό. Οπως καταλαβαίνουμε όλοι, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Η νεοσύστατη Γραμματεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας έχω την τιμή να προΐσταμαι, είναι πολύ ενεργή. Οργανώθηκε πολύ γρήγορα και αποτελείται από μια μεγάλη ομάδα συντονιστών και υπευθύνων ανά τομέα, που προσφέρουν τις γνώσεις τους και δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίες αναπροσαρμόζονται σε νέα δεδομένα ή συνθήκες, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους σε συνδυασμό με τη διαρκή ενημέρωση, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στο πεδίο της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Βασική μας μέριμνα είναι να έχουν οι δράσεις μας σαφή και επιτεύξιμο στόχο, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και τοπικές κοινότητες με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και τη δημιουργία συνεργειών και να αξιολογούνται ώστε να ελέγχουμε την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα βελτίωσής τους.

Ενεργά παρόντες

Οι δράσεις είναι ποικίλες. Θα αναφερθώ στις πιο σημαντικές που είναι:

-Οι καθαρισμοί παραλιών και παράκτιων περιοχών. Εχουμε προβεί σε αρκετούς καθαρισμούς, σε συνεργασία με τη Μεσογειακή Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος – MEPP.

Συγκεκριμένα θα αναφέρω δύο, τον καθαρισμό του λιμένα του Ηρακλείου Κρήτης και του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι Ηλείας, όπου συλλέξαμε πάνω από 6 τόνους αποβλήτων από τον βυθό της θάλασσας, τα οποία ο δήμος προώθησε για ανακύκλωση.

-Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης είναι εξίσου σημαντική. Ηδη, σε μια συμβολική κίνηση, παραδώσαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου με την εταιρεία L.N.Z. και τον κ. Αγγελο Ζαμάνη κάδους από ξύλινες παλέτες βαρελιών.

-Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι απαραίτητη με απόλυτο στόχο την ευαισθητοποίηση για τη δημιουργία ισχυρής οικολογικής συμπεριφοράς. Για τον λόγο αυτόν διοργανώνουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης για την κλιματική κρίση και την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και συμμετέχουμε σε αντίστοιχες άλλων φορέων.

Το καλοκαίρι πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα για την προστασία της Ποσειδωνίας. Τα γνωστά μας φύκια, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής, δεσμεύουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ επιτελούν ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά.

Ευαισθητοποίηση

Αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε δύο ακόμα εκδηλώσεις. Η μία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με εξαιρετικούς ομιλητές και πλούσια θεματολογία που αφορά την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, την κυκλική οικονομία, την αειφορία και τις προοπτικές που δημιουργούνται.

Η άλλη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων, με θέμα το πρόβλημα της λειψυδρίας που πολύ φοβάμαι ότι στο εγγύς μέλλον θα μας απασχολήσει πολύ σοβαρά.

Αυτές οι εκδηλώσεις ενημερώνουν για το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης αλλά και ευαισθητοποιούν τον κόσμο να συμμετάσχει ενεργά σε δράσεις.

Επίσης πραγματοποιούμε περιοδείες ανά την Ελλάδα, κυρίως σε πληγείσες ή απειλούμενες περιοχές, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Εύβοια, τον περασμένο Μάρτιο, ενώ στο πρόγραμμά μας είναι η Κρήτη, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας.

Η αξιολόγηση και επιλογή των πολιτικών για την άμβλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί σκληρή δουλειά και αρκετό χρόνο. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι με την προσπάθεια όλων θα τα καταφέρουμε.

* Οικονομολόγος, γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας