Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τις φοιτητικές εκλογές. Αυτές που όλοι δηλώνουν νικητές ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο λόγος για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του οποίου όλοι εμφανίζονται… νικητές. Ο Στέφανος Κασσελάκης και η… παρέα του, ο «τέως» -κατά τους υποστηρικτές του νέου προέδρου- Αλέξης Τσίπρας με την Όλγα Γεροβασίλη αλλά και όλοι όσοι μπήκαν στο reality που για 4 και πλέον ημέρες αποτέλεσε πηγή ψυχαγωγίας για τους πολίτες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε να ζητεί τα πάντα και να παίρνει μια τρίμηνη παράταση ζωής -ως πρόεδρος πάντα- μέχρι τις επικείμενες ευρωεκλογές. Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα γνωρίζει με τι θα ασχοληθεί στο μέλλον, κυρίως με τι κόμμα θα βρεθεί να συνεχίσει, αν συνεχίσει, την πολιτική του καριέρα στην Ελλάδα. Και αν δεν το κατάλαβε θα του το θυμίσουν οι… σύντροφοι.

Η τριανδρία που ανέλαβε την «αντιβασιλεία» του κόμματος, οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, θα είναι αυτοί που θα παρακολουθούν την πορεία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. Ανέλαβαν ουσιαστικά το βάρος έναντι του Συνεδρίου και έναντι των στελεχών του κόμματος με την πρόταση που κατέθεσαν προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες στραπάτσο του επικεφαλής της Κουμουνδούρου αλλά και για να διασωθούν οι τύποι αναφορικά με την κατάσταση στο κόμμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι και επίσημα πλέον πρόεδρος υπό προθεσμία και υπό καθεστώς επιτροπείας. Οι διθυραμβικές κορόνες του μετά τη λήξη του Συνεδρίου δεν πείθουν. Όπως δεν πείθει και ο ίδιος για τη δυνατότητα να κερδίσει -όπως εξακολουθεί να δηλώνει- τις ευρωεκλογές, αλλά και για να γίνει πρωθυπουργός. Τα δεδομένα, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, αδιάψευστοι μάρτυρες. Αυτό που θα ακολουθήσει άλλωστε θα είναι ακόμη χειρότερο. Τώρα ως προς τα περί καταλληλότητας για πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται καν να συζητηθούν: το ποσοστό που συγκεντρώνει είναι απίστευτο για επικεφαλής κόμματος που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη ένα σοκ. Όχι για την ήττα, αυτές τις έχει πλέον συνηθίσει ως πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υπέστη σοκ διότι οι… σύντροφοί του, αυτοί που άλλοτε έπιναν νερό στ’ όνομά του χαρακτηρίζοντάς τον ιερό τοτέμ του κόμματος και του χώρου, τον αποκαθήλωσαν. Στην κυριολεξία. Και το χειρότερο; Αυτό συνέβη από πρόσωπα που έχουν βρεθεί κοντά του επί σειρά ετών. Πολύ κοντά του.

Οι κουτσαβακισμοί, όπως μεταφέρονται από… κύκλους του, δεν έχουν στην παρούσα φάση καμία σημασία. Το ότι θα κριθούν όλα δεν σημαίνει τίποτα. Ο Κασσελάκης λειτουργεί ήδη σαν… καμένο χαρτί στην πολιτική ζωή του τόπου. Μόνο που μαζί του κάηκε και το πρόσωπο που τον στήριξε προκειμένου να εκλεγεί την πρώτη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναδείχθηκε μέσα από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ή μάλλον καλύτερα το ποιος είναι πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ποια τα στελέχη του.