Για το δίλημμα των εκλογών και τη σημασία του αποτελέσματος της κάλπης της 21ης Μαΐου μιλά στην εφημερίδα “tomanifesto” ο γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης.

Υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, κάνει απολογισμό της τετραετίας που πέρασε και θυμάται τη δυσκολότερη στιγμή της θητείας του στο υπουργείο Τουρισμού την περίοδο της πανδημίας.

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα δείξουν ξεκάθαρα τι επιθυμούν οι πολίτες; Θα φανεί το εάν προτιμούν μια κυβέρνηση αυτοδύναμη ή μια κυβέρνηση με τη συνεργασία περισσότερων κομμάτων;

Η εκλογή είναι μία και το δίλημμα ένα: Μπροστά ή πίσω; Με την πρόοδο ή με την οπισθοδρόμηση και την ιδεοληψία; Με τις επενδύσεις που ανοίγουν θέσεις εργασίας, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων ή με την υπερφορολόγηση και το στραγγαλισμό της επιχειρηματικότητας;

Μακριά από εμένα οποιαδήποτε διχαστική λογική, αντικειμενικά όμως την 21η Μαΐου κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα με δικαίωμα ψήφου καλείται να επιλέξει το μέλλον της πατρίδας. Γι’ αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου είναι το πλέον κρίσιμο των τελευταίων ετών, καθώς είναι αυτό που θα καθορίσει την κυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία.

Η Ελλάδα τού σήμερα, μία ανάσα πριν από την κατάκτηση ανώτερης οικονομικής βαθμίδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μπροστά σε τόσες προκλήσεις και ταυτόχρονα ευκαιρίες, χρειάζεται κυβέρνηση αυτοδυναμίας, χρειάζεται μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κι όταν ο στόχος είναι η Ελλάδα να συνεχίσει την πορεία της προς τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» σχεδόν παύει να είναι δίλημμα.

 

Δεδομένου του τοξικού πολιτικού κλίματος όπως έχει διαμορφωθεί, θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με κάποιο κόμμα εφόσον κριθεί αναγκαίο και με ποιο;

 Για να είμαστε ρεαλιστές, προκειμένου να επιτευχθούν συνεργασίες θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η βασικότερη όλων είναι το πολιτικό πλαίσιο. Σε σχέση με αυτό, εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε ήδη δηλώσει –και μάλιστα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο– ότι τέτοιου είδους συνεργασία σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι εφικτή μόνο με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.

Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά στη θέληση και από τις δύο πλευρές ώστε να βρεθεί κοινός τόπος στα προγράμματα. Εάν καλυφθούν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και για πρόσωπα στα οποία θα ανατεθεί, υπό την ιδιότητα του υπουργού, η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών.

Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι δεν συζητάμε για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως τέθηκε πρόσφατα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αν προκύψει ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας, φέρ’ ειπείν Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αποδεδειγμένα ικανότερος πολιτικός ηγέτης που είχε η Ελλάδα, θα έλεγα, από τη Μεταπολίτευση και εξής.

 

Εάν και εισαγόμενη η ακρίβεια, όπως λέτε, δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο κάθε κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει; Εκτιμάτε ότι εσείς τα καταφέρατε;

Στον αγώνα για τη συγκράτηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων για κάθε συμπολίτη, κανένας και ποτέ δεν μπορεί να ανακηρύξει τον εαυτό του νικητή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παλεύει ενάντια στην ακρίβεια με ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι δεκάδες τα έκτακτα μέτρα που έχουμε εισαγάγει και έχουν λειτουργήσει με εξαιρετική επιτυχία, όπως π.χ. το «καλάθι του νοικοκυριού», η απορρόφηση έως και κατά 90% της αύξησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ. Ασφαλώς, η ακρίβεια αποτελεί πρωταρχικό θέμα και βασικό πρόβλημα, με το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή.

Σε αντίθεση με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, ο οποίος μίλησε περί δήθεν «ακρίβειας Μητσοτάκη», θα ήθελα να σημειώσω ότι ο πληθωρισμός είναι ένα μείζον πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο του 2023, έχει πετύχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ενώ ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ακρίβειας, διανύουμε ήδη την 25η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου «καλάθι του νοικοκυριού», με απτά αποτελέσματα. Για να απαντήσω λοιπόν ευθέως στο ερώτημά σας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη αποδείξει ότι ξέρει να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις, εφαρμόζοντας τα εκάστοτε απαιτούμενα μέτρα.

 

Θα δώσετε τη μάχη στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Ποιο είναι το βασικότερο επιχείρημά σας προκειμένου να σας εμπιστευτούν οι πολίτες;

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την πολιτική, παρέμεινα προσγειωμένος, σε στενή και διαρκή επαφή με την πραγματική ζωή, στην πραγματική Ελλάδα του καθημερινού αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω καλά τις αγωνίες και τους προβληματισμούς, τις ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων.

Θεωρώ πως όλοι μαζί οι υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα συγκροτούμε ένα πολύ ισχυρό σύνολο, το οποίο εντέλει θα δώσει σημαντική ώθηση στη Νέα Δημοκρατία. Από την πλευρά μου, ως υπουργός Τουρισμού στην περίοδο της πανδημίας, βρέθηκα αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Κι όμως, με τη συλλογική προσπάθεια, με πρόγραμμα, με πίστη και με θέληση να διασώσουμε το brand name Ελλάδα, μπορώ να πω ότι πετύχαμε έναν άθλο για την πατρίδα μας.