Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων “ATHENA ‘21”, με θέμα «Απειλές και Προκλήσεις στο Ασταθές Γεωπολιτικό Περιβάλλον. Στρατηγικές Ολιστικής Προσέγγισης για την Αντιμετώπισή τους».
Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), πραγματοποιείται κατά το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου 2021, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας. Συμμετέχουν πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανώτατου και ανώτερου βαθμού, εκπρόσωποι κρατών, Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ), καθώς και στελέχη αρχών, φορέων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Κατά την έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.
Παρέστησαν επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων κρατών στην Ελλάδα, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, καθώς και εκπρόσωποι Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων άλλων χωρών.
Ακολουθεί σε ελληνική απόδοση η εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στο Συνέδριο:
«Είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίσω στο Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 21», που λαμβάνει χώρα εδώ στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΑΛΜΑΣ». Το Συνέδριο «ΑΘΗΝΑ», έχει γίνει θεσμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ εποικοδομητικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων για θέματα διαχείρισης κρίσεων.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσφέρει πολύτιμα διδάγματα που προέρχονται από απειλές και προκλήσεις κατά της διεθνούς ασφάλειας, εστιασμένα στο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον, το Συνέδριο εξετάζει την προοπτική στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών και της Διεθνούς Κοινότητας, με στόχο να αναδείξει τρόπους διαχείρισης των αυξανόμενων κρίσεων.
Οι τρέχουσες προκλήσεις στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν τη δυναμική αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών, βασιζόμενη στην ενεργό συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών φορέων, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται σε απειλές ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα.
Κύριο μέλημά μας για τους συμμετέχοντες είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, συνεργασίας, αμοιβαίας υποστήριξης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Επίσης, επιθυμούμε να πετύχουμε το ίδιο για τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, μεταδίδοντας τα σωστά μηνύματα στους δρώντες που στοχεύουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος αστάθειας, ανασφάλειας και αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των εθνικών και διεθνών μηχανισμών.
Από την εμπειρία μου ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κατά την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο των πυρκαγιών της 21ης Αυγούστου, πρέπει να επισημάνω ότι, από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά απαιτητική κατάσταση, η οποία ήταν πρωτόγνωρη από άποψη της αλληλουχίας των πυρκαγιών. Από την 1η έως τις 8η Αυγούστου είχαμε να αντιμετωπίσουμε πεντακόσιες ογδόντα έξι πυρκαγιές συνολικά, διάσπαρτες σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης, έπρεπε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών, ενώ διαχειριζόμασταν πενήντα δύο εναέρια μέσα που επιχειρούσαν ταυτόχρονα, για την κατάσβεσή τους. Αυτή ήταν μια νέα απειλή για την Πολιτική Προστασία και το αντίστοιχο Υπουργείο.
Με βάση την κοινωνική και περιβαλλοντική μας ατζέντα, ανταποκριθήκαμε αμέσως στην πρόκληση, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των περιουσιών και των περιβαλλοντικών συνεπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού.
Από την πρώτη στιγμή όλοι οι θεσμικά εμπλεκόμενοι ήταν στην πρώτη γραμμή. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης είχε επίσης άμεση και ενεργή συμμετοχή ανταποκρινόμενος στο άμεσο κάλεσμά μας. Ήμασταν όχι μόνο περήφανοι, αλλά και ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των δυνάμεων που ήταν κοντά μας χωρίς καμία καθυστέρηση. Η συνεργασία μας με τις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν άριστη και άμεση, σε όλα τα επίπεδα, και ιδιαίτερα στο θέμα των εκκενώσεων, όπου έδρασαν με επαγγελματισμό, έχοντας στενή συνεργασία με το Λιμενικό.
Θα μπορούσαμε, περαιτέρω, να εξετάσουμε ένα πολύ πιθανό σενάριο, όπου όλα τα παραπάνω να συμπίπτουν με ενέργειες κατά της χώρας μας, προερχόμενες από μια γειτονική χώρα, η οποία εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές αποσκοπεί να πετύχει την κλιμάκωση της κρίσης. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να συμβεί κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου στη Βόρεια Ελλάδα, στον ποταμό Έβρο, κατά την διάρκεια εκείνης της κρίσης.
Έτσι, είναι σαφές ότι κάθε χώρα ενεργεί βάσει σχεδίου που βασίζεται σε συγκεκριμένους πόρους, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ενώ οι ανάγκες που μπορεί να προκύψουν είναι πολλαπλές. Ο τρόπος αντίδρασης, λοιπόν, περιλαμβάνει πολλαπλά διλήμματα, γρήγορες αποφάσεις και τη βέλτιστη ιεράρχηση των ενεργειών καθώς και την αξιοποίηση των διδαγμάτων.
Κυρίες και κύριοι,
το επίπεδο συμμετοχής εθνικών και διεθνών πολιτικών και στρατιωτικών εκπροσώπων στο συνέδριο «ΑΘΗΝΑ 21» καταδεικνύει την προστιθέμενη αξία και το ενδιαφέρον για τις πιο πρόσφατες καινοτομίες και βέλτιστες λύσεις που υιοθετήθηκαν στο πεδίο της Διαχείρισης Κρίσεων.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εξέχοντες ομιλητές και συμμετέχοντες.
Τέλος, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτό το Συνέδριο θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, στο σημείο αυτό κηρύσσω την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Διαχείρισης Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ 21».