Την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα πενθήμερη κατάπαυση του πυρός ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσπωπος Χαμάς, όπως μεταδίδουν οι Financial Times. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η απελευθέρωση δεν θα αφορά Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι πρόκειται να κρατηθούν για ανταλλαγή. 

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και λέει ότι «δεν θα ζούμε πλέον με αυτήν την πραγματικότητα» και ότι ο πόλεμος δεν γίνεται για να «αποτρέψει τη Χαμάς», αλλά ότι «αποφασίσαμε ότι η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί», απορρίπτοντας την πρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Μην παραδοθείτε στους χειρισμούς της Χαμάς»

Παράλληλα, ο Ντάνιελ Χάγκαρι, εκπρόσωπος των Iσραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κάλεσε για ακόμα μια φορά τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να εκκενώσουν προς τα νότια απόψε λόγω της επικείμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή.

Είπε στους δημοσιογράφους σήμερα να αγνοήσουν τις φήμες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι οι IDF «θα φτάσουν και θα παρουσιάσουν κάθε αξιόπιστη πληροφορία» σχετικά με τους ομήρους πρώτα στις οικογένειες όταν επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια θα ενημερώσουν το κοινό.

«Μέχρι τότε, μην παραδοθείτε στους χειρισμούς της Χαμάς που στοχεύουν σε ψυχολογική τρομοκρατία», δήλωσε ο Χαγκάρι.

ΗΠΑ: σε «ενεργές συζητήσεις» με το Ισραήλ για ανθρωπιστική παύση 

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ενεργές συζητήσεις» με το Ισραήλ για ανθρωπιστική παύση που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων, μετέδωσε πριν από λίγο το CNN.

«Πιστεύουμε απόλυτα ότι αν μπορεί να πραγματοποιηθεί μια παύση που θα επιτρέψει την… απελευθέρωση των ομήρων, τότε αυτό είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε απόλυτα και πιστεύουμε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να το υποστηρίξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.