«Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε μία ανατριχιαστική ανάρτησή του στο X ο γενικός γραμματεάς του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Ακόμα, ο Γκουτέρες τόνισε: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση σωτήριων προμηθειών στην αναγκαία κλίμακα».

Ειδικοί για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ

Ο στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell μίλησε για «σταδιακή κλιμάκωση της πίεσης στη Χαμάς» και ότι «η μετακίνηση των IDF στην πόλη της Γάζας θα είναι πολύ δύσκολη» λόγω των σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Sky News, το Ισραήλ κινδυνεύει να «φέρει καταστροφή πάνω του» αν ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στο βρετανικό μέσο, ο λόρδος Dannatt δήλωσε ότι φαίνεται πως το Ισραήλ «θα τηρήσει τον λόγο του» για την έναρξη χερσαίας εισβολής, αλλά δεν είναι σαφές αν θα πρόκειται για μεγάλη επέμβαση.

«Δεν θα πρέπει να αμφιβάλλουμε καθόλου ότι το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να ξεφύγει από τον έλεγχο, είναι όλο και πιο ανησυχητικό», είπε.

Εξήγησε ότι η Χαμάς πιθανόν να προετοιμάζεται για μια επίγεια επίθεση και ότι αυτή θα γίνει σε μεγάλο βαθμό στις σήραγγες που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

«Η επιπλοκή είναι ότι αυτός ο πόλεμος δεν πρόκειται να διεξαχθεί στους δρόμους της Γάζας. Θα διεξαχθεί σε μεγάλο βαθμό στις σήραγγες κάτω από τη Γάζα».

«Εκεί κρατούνται περισσότεροι από 200 όμηροι», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα προκαλέσει «μεγάλο πονοκέφαλο» στους Ισραηλινούς.

«Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πώς μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς να προκαλέσουν καταστροφή στους ίδιους, στους ομήρους και στις οικογένειές τους», είπε.