Μεσάνυχτα στο Λονδίνο. Τελευταία ημέρα τού Ιανουαρίου 2020. Η Αγγλία εκπληρώνει την επιθυμία της πλειοψηφίας του λαού της να εγκαταλείψει τα έδρανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Οι μακροχρόνιες “προσπάθειες” και μάχες στο Κοινοβούλιο του Νάιτζελ Φάρατζ να “απελευθερώσει” τους συμπολίτες του στην Μ. Βρετανία, εκτός της Β. Ιρλανδίας, βρήκαν στόχο χωρίς όμως να μάθουμε τα κίνητρα του εύστροφου και ραδιούργου επαναστάτη!

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο; Θα το μάθουμε μετά το 2021. Ίσως και το 2025! Τότε που θα γνωρίζουμε ποιες είναι και οι τεχνικές συμφωνίες.

Στον πρώτο απολογισμό των πεπραγμένων. Για νικητές και ηττημένους θα γράψουν οι επόμενοι ιστοριογράφοι μιας πονεμένης ιστορίας των αποριών… Γιατί;

Την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασσόλι, θα δώσει εντολή στην καταμέτρηση παρόντων και απόντων. Παράλληλα θα καλωσορίσει τούς νεοφερμένους ευρωβουλευτές. Γιατί ο αριθμός των ευρωβουλευτών μετά το Brexit δεν θα είναι ίδιος.

Στην αναδρομή του ιστορικού και οι προβλέψεις ότι οι Άγγλοι θέλουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ οριστικοποιήθηκαν το 2018 και πιο συγκεκριμένα στις 7 Φεβρουαρίου, ήμερα Τετάρτη, όταν το Κοινοβούλιο ψήφισε την Έκθεση για τον καταρτισμό των νέων συσχετισμό δυνάμεων των πολιτικών ομάδων.

Η ανακατανομή των εδρών όμως, επιφύλαξε μια δυσάρεστη για την Ελλάδα απόφαση.

Από τις 73 έδρες που κατείχε μέχρι χθες το Ηνωμένο Βασίλειο μόνο 27 θα δοθούν σε 14 κράτη μέλη, ενώ οι υπόλοιπες 46 έδρες του αποθεματικού θα μένουν διαθέσιμες προκειμένου να διατεθούν αναλογικά σε υπό ένταξη μελλοντικά νέες χώρες.

Έτσι, οι 750 συν μία του προέδρου έδρες, από την πρώτη Φεβρουαρίου 2020 μειώνονται συνολικά στις 705 έδρες. Περιλαμβάνονται σέ αυτές και οι νεοεισερχόμενοι βουλευτές.

Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την αδυναμία. Ή την ελλειπή προσοχή και διάθεση (;) για διαμαρτυρία της τότε κυβέρνησης στις συζητήσεις των Συνόδων Κορυφής στις Βρυξέλλες για τον αριθμό εδρών της Ελλάδας που παρέμειναν όπως αρχικά, δηλαδή 21 βουλευτές!…

Η πρόταση της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου που δόθηκε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανατέθηκε για το τελικό στάδιο της τελικής του διαμόρφωσης (Έκθεση) στους εισηγητές και την έγκριση στην ολομέλεια.

Αυτοί ήταν η Πολωνή άλλοτε Επίτροπος Ντανούντα Χούμπνερ (ΕΛΚ) και ο Πορτογάλος Σοσιαλδημοκράτης Πέδρο Σίλβα Περέιρα.

Το αρχικό εισηγητικό  κείμενο ήταν της επιτροπής του Συμβουλίου των κρατών μελών της ΕΕ των κυβερνήσεων του 2016-2017!

Δυστυχώς η ελληνική φωνή δεν “ακούστηκε” ούτε στην εθνική νομοθετική επιτροπή του Συμβουλίου αλλά και ελάχιστα στην Ολομέλεια του. Όταν πλέον το θέμα έφθασε στις επιτροπές εσωτερικών και νομικών υποθέσεων τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε στο Στρασβούργο από την ολομέλεια του ΕΚ με 431 ψήφους υπέρ, 182 κατά και 61 αποχές!

Μετά την ανακατανομή και το Brexit μεγάλοι κερδισμένοι σε έδρες είναι πλέον οι έξης χώρες:

Γαλλία 5 έδρες, Ισπανία 5, Ιταλία 3, Ολλανδία 3, Ιρλανδία 2, Σουηδία 1, Αυστρία 1, Δανία 1, Κροατία 1, Εσθονία 1, Πολωνία 1, Ρουμανία 1, Φινλανδία 1, Σλοβακία μια έδρα.

ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟΣ παρέμειναν στον ίδιο αριθμό εδρών ήτοι 21 και 6 αντίστοιχα.

Με βάση λοιπόν τίς πρόσθετες θέσεις βουλευτών και τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών τού 2019 οι δυνάμεις των τριών μεγάλων πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο θα είναι:

  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από 178- 188
  • Σοσιαλδημοκράτες  από 141- 148
  • Φιλελεύθεροι με ομάδα Μακρόν και 5 Αστέρων από 102 σέ 108 έδρες.

Παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Στρασβούργου υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από αρκετά κράτη.  Η δυσαρέσκεια εκφράσθηκε στην επόμενη άτυπη Σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο του 2018 όπου ένα από τα θέματα τα όποια τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και η επικύρωση των αποτελεσμάτων ψηφοφορίας του ΕΚ.

Οι ενστάσεις ήταν πολλές και οι διαφωνίες επίσης. Σημειώνουμε ότι για την έγκριση εδρών 2019-2024 ήταν υποχρεωτική η ομόφωνη απόφαση!

Το Βέλγιο και η Πορτογαλία διαφωνούσαν και απείλησαν να καταψηφίσουν την κατανομή εδρών.

Κάμφθηκαν ύστερα από υποσχέσεις για την ενδεχόμενη “διόρθωση” όταν κάποια από τις υπό ένταξη χώρες γίνει μέλος. Άρα θα υπάρξει νέα κατανομή…

Για την Ελλάδα ήταν μια καλή ευκαιρία να αυξήσει τις έδρες της καθώς είχε σαφές προβάδισμα έναντι άλλων στο σύστημα (διαίρεση του συνόλου κατοίκων της χώρας ανά χιλιάδα) διανομής και απονομής των εδρών.

Σύστημα πολύπλοκο μεν άλλα απ’ όσο γνωρίζουμε ξεπερνούσε τις δυνάμεις για να επιβάλουμε την φωνή μας.

Με βάση την νέα δυναμική των πολιτικών ομάδων οι έδρες των κρατών μελών είναι η ακόλουθη:

Γερμανία 96, Γαλλία 79, Ιταλία 76, Ισπανία 59, Πολωνία 52, Ρουμανία 33, Ολλανδία 29, ΕΛΛΑΔΑ 21, Βέλγιο 21, Πορτογαλία 21, Ουγγαρία 21, Σουηδία 21, Δημοκρατία της Τσεχίας 21, Αυστρία 19, Βουλγαρία 17, Δανία 14, Σλοβακία 14, Φινλανδία 14, Ιρλανδία 13, Κροατία 12, Λιθουανία 11, Λετονία 8, Εσθονία 7, ΚΥΠΡΟΣ 6, Λουξεμβούργο 6, Μάλτα 6.

Πρόεδρος της Κομισιόν είναι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  (ΕΛΚ). Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντάβιντ Σασσόλι (Σοσιαλδημοκράτης). Στο ήμισυ των πέντε χρόνων πρόεδρος αναλαμβάνει – εκτός απροόπτου- ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ).

Πρόεδρος του Εύρωπ. Συμβουλίου είναι ο  Βέλγος Σαρλς Μισέλ..


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης ήταν ευρωβουλευτής Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επιτρόπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα