H προστασία, η διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η υλοποίηση ενεργειών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο τομέα της στέγασης είναι οι στόχοι του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων - Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής Άμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων - Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», που εισάγεται την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουλίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για συζήτηση και ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο συγχωνεύονται τα υφιστάμενα ταμεία στο ενιαίο ΤΑΕΘΑ (Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας), συστήνεται ο ΦΑΑΕΔ (Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων) και προωθείται η κατάρτιση σχεδίου στεγαστικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την υποβοήθηση των στεγαστικών αναγκών στρατιωτικού προσωπικού.

Το ΤΑΕΘΑ, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, συγχωνεύει το ΤΕΘΑ, το ΤΕΣ και το ΤΑΑ επιφέροντας την ολοκληρωτική διοικητική αναδιοργάνωσή τους. Στόχος της συνένωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είναι κατά τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων να εφαρμόζεται στο εξής ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τον πλήρη συντονισμό των ενεργειών, σε αντίθεση με τις διάσπαρτες διατάξεις που εφαρμόζουν έως τώρα τα συγχωνευόμενα ταμεία. Τα υπό σύσταση Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι διοικητικά και οικονομικά αυτοτελή σε σχέση με το Δημόσιο και με περιουσία ανεξάρτητη και διακριτή. Το ΤΑΕΘΑ δεν θα αξιοποιεί αυτοτελώς τη μη επιχειρησιακά αναγκαία περιουσία του, αλλά θα αναθέτει το εν λόγω έργο στον ΦΑΑΕΔ, παραμένοντας, όμως, ο αποδέκτης των πόρων που αποκομίζονται από την αξιοποίησή τους και διαθέτοντάς τους για την εξυπηρέτηση της αποστολής τους.

Πρωταρχική αποστολή του ΦΑΕΔ είναι η αξιοποίηση των μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την εξασφάλιση της βέλτιστης δυνατής ωφέλειας, δίχως περιοριστικές παραμέτρους λόγω τη, στρατιωτικής χρήσης τους. Τα εν λόγω ακίνητα κρίνονται ως μη επιχειρησιακά αναγκαία κατόπιν σχετικής πράξης αποχαρακτηρισμού τους από τη Στρατιωτική Υπηρεσία. Ο όρος αξιοποίηση συμπεριλαμβάνει την εκποίηση, ετην κμίσθωση και την ωρίμανση. Η έννοια της ωρίμανσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες πολεοδόμησης, καθώς και της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την υιοθέτηση δεκαετούς σχεδίου δράσης για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων από το υπουργείο, με σκοπό να καθοριστεί ένα επαρκές και μακροπρόθεσμο πλάνο ενεργειών και ολοκλήρωση των επιμέρους έργων.

Στις τιθέμενες διατάξεις συμπεριλαμβάνεται και πρόβλεψη, με την οποία διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος που αφορά στη μετοχική σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας μέχρι 31-12-2014 (άρθρο 17 του ν.δ. 398/1974) λαμβάνεται υπόψη το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, όπως αυτό ίσχυε πριν την αύξηση αυτού από 1-7-2025 (άρθρο 53 του ν. 5167/2024).

Στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και επεξεργασία του σχεδίου νόμου, το οποίο εισάγεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, με σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων που θα επιφέρει το υπουργείο, μέχρι τότε, επί των παρατηρήσεων που έγιναν και που οι περισσότερες είχαν κοινό ζητούμενο να περιληφθούν, στις τιθέμενες διατάξεις, ρητές διατυπώσεις για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.

Τα ταμεία δεν χάνουν την περιουσία τους

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε τους βουλευτές-μέλη της επιτροπής της Βουλής ότι θα τους παραδοθεί το σύνολο των ακινήτων, με εξαίρεση τα ενεργά στρατόπεδα και ακίνητα εντός αυτών. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη δημόσια δήλωσή του ότι θα υιοθετηθεί στην Ολομέλεια, την προσεχή Δευτέρα, το μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων που αφορούν στα θέματα διαφάνειας, ως προς το ιδρυόμενο, από τη συγχώνευση Νομικό Πρόσωπο, τη σύνθεση των συμβουλίων και τη λογοδοσία τους. Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο ΦΑΑΕΔ δεν θα είναι ιδιοκτησιακός φορέας, δεν θα αποκτήσει οποιοδήποτε εμπράγματο ή ενοχικό δικαίωμα επί των ακινήτων τα οποία όλα παραμένουν στο ταμείο. Θα είναι απλώς φορέας διαχείρισης, εφόσον του ανατεθεί η διαχείριση ενός ακινήτου, τους πόρους του οποίου θα επιστρέφει στο ταμείο και η ιδιοκτησία παραμένει στο Ταμείο. Ο ίδιος σημείωσε ότι για το ποιο στρατόπεδο θα είναι μη ενεργό αποφασίζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, μετά από εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου του οικείου κλάδου. «Από εκεί, σε όσα είναι μη ενεργά, θα μπορεί η διοίκηση του ΤΑΕΘΑ να κρίνει ότι πρέπει να αναθέσουν τη διαδικασία αξιοποίησης στον ΦΑΑΕΔ, πάλι στη δική του ευχέρεια θα είναι. Μετά, δε, τις παρατηρήσεις, σας λέω ότι θα προβλεφθεί πως στη διοίκηση του ΤΑΕΘΑ θα μπουν και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων», τόνισε και επέμεινε ότι δεν θα μετακινηθεί η κυριότητα κάθε ακινήτου από το Ταμείο στον ΦΑΑΕΔ.

Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία για τη βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων. «Αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των μετοχικών ταμείων, για τα οποία η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών, καταλήξαμε στην τελική διάταξη», είπε ο κ. Δένδιας.