Ο Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι εξαιρετικά σημαντικός και υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της Ουκρανίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ζέτσο Στάνκοφ κατά τη διάρκεια επίσημης επιθεώρησης προόδου των εργασιών κατασκευής στην περιοχή του χωριού Μίκρεβο στον δήμο Στρουμιάνι της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.

Ο Στάνκοφ χαρακτήρισε το έργο ως μια εκδήλωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για μεταφορά τεχνολογίας και δημιουργία εταιρικών συνεργασιών για την κατασκευή αυτού του τύπου των δικτύων», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το έργο έχει μήκος 69 χλμ. και την 30ή ημέρα 37 χλμ. είχαν ήδη ολοκληρωθεί, 20 χιλιόμετρα αγωγών έχουν τοποθετηθεί, εκ των οποίων 15 χλμ. έχουν συγκολληθεί και 3 χλμ. μεταξύ αυτών είναι πλέον στο υπόγειο σύστημα αγωγών.


«Έχουμε δύο ακόμη τμήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν», δήλωσε ο Στάνκοφ. Διευκρίνισε ότι το υφιστάμενο τμήμα θα αυξήσει κατά 50% τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Μετά την κατασκευή του δρόμου Ρούπτσα-Βέτρινο, η πρόσθετη δυναμικότητα στα σύνορα με τη Ρουμανία θα αυξηθεί κατά 100%.

Όπως δήλωσε, αυτό θα επιτρέψει στη Βουλγαρία όχι μόνο να εγγυηθεί τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και να βοηθήσει γειτονικές χώρες. Αυτό θα φέρει πρόσθετα έσοδα για τις εταιρίες της Bulgartransgaz, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Ενέργειας έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση όλων των έργων εγκαίρως.

Στην εκδήλωση παρεστησαν ο πρωθυπουργός Ρόσεν Ζελιάσκοφ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz Βλαντίμιρ Μαλίνοφ και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Glavbolgarstroy Καλίν Πεσόφ.