Τα άλματα της χώρας μας τόσο στην ενεργειακή αυτονομία μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα προκειμένου η Ελλάδα να κατορθώσει να καταστεί διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με αντικείμενο την κλιματική κρίση και την βιώσιμη ανάπτυξη.
«Η απεξάρτηση από κοστοβόρες, βλαβερές και αβέβαιες πηγές ενέργειας απαιτεί, εκτός από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουμε, τη διερεύνηση ύπαρξης πηγών ενέργειας που δεν ξέρουμε αν υφίστανται, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην παραγωγή ΑΠΕ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου παρουσίασε τα επιτεύγματα της Ελλάδας μετά την απεξάρτηση από την αξιοποίηση λιγνίτη για την ηλεκτροπαραγωγή.
Στις μέρες μας «η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έχει καταγράψει μείωση της τάξεως του 91% σε σχέση με το 2005, που αποτέλεσε το έτος κορύφωσης», σημείωσε ο Σταύρος Παπασταύρου. Έχοντας ως έτος αναφοράς το 2018, ο ίδιος επισήμανε ότι από τότε «η συνολική ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί». Οπότε, «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή», σημείωσε ο Σταύρος Παπασταύρου.
«Ήδη από το 2024, η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000, σηματοδοτώντας ιστορική καμπή στο ενεργειακό της ισοζύγιο», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εξήγησε, μάλιστα, ότι «το 2019 η χώρα μας επένδυσε 479 εκατ. ευρώ στα δίκτυα ενέργειας, ενώ το 2024 το ποσό αυτό έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ».
Η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου αναφερόμενος στο φυσικό αέριο παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων «το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα πλέον ανακατευθύνεται σε περιφερειακές αγορές μέσω των διασυνδέσεων TAP και IGB, με κύριους αποδέκτες την Ιταλία και τα Βαλκάνια». «Το 2019, ό,τι φυσικό αέριο εισαγόταν στη χώρα καταναλωνόταν εδώ, ήμασταν απλώς προορισμός, ενώ το 2024 είχαμε γίνει διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος - το περισσότερο αέριο ανακατευθύνεται προς το εξωτερικό», τόνισε.
Τέλος, ο Σταύρος Παπασταύρου αναφέρθηκε στη διακλάδωση των διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι «η διασυνοριακή, πολυμερής στρατηγική μας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πραγματικού ενεργειακού κόμβου».