Ως τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες χαρακτηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την έναρξη της διαπραγμάτευσης που έγινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μάλιστα, το πρακτορείο, σημειώνει, ακόμα, ότι οι μετοχές της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» σημείωσαν άλμα 15%. 

Η μετοχή ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στα 9,40 ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής των 8,20 ευρώ, το υψηλότερο σημείο του αρχικού εύρους τιμών. Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 785 εκατ. ευρώ (843 εκατ. δολάρια) την περασμένη εβδομάδα μέσω της πώλησης του 30% του μεριδίου του στο 23 ετών αεροδρόμιο, γνωστό ως Ελευθέριος Βενιζέλος, επισημαίνει το Bloomberg.

Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα 

Η ζήτηση των επενδυτών ξεπέρασε το προσφερόμενο ποσό μέσα σε λίγες ώρες από το άνοιγμα των βιβλίων. Η ΑΜΚ είναι ένα μόνο από τα πιο πρόσφατα σημάδια ότι η ελληνική οικονομία, η οποία ξεπέρασε πέρυσι τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων της, έχει επιστρέψει στην κανονικότητα περισσότερα από 10 χρόνια μετά την οικονομική κρίση της.

Η δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου της Αθήνας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά την εισαγωγή της Schott Pharma AG & Co. KGaA τον Σεπτέμβριο, μια συμφωνία που συγκέντρωσε 935 εκατ. ευρώ και ήταν η μεγαλύτερη της Γερμανίας το 2023. Η μετοχή του αεροδρομίου άρχισε να διαπραγματεύεται σε μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες για την ευρωπαϊκή αγορά ΑΜΚ τους τελευταίους μήνες.

Στη Φρανκφούρτη, η κατασκευάστρια βιομηχανικών μηχανημάτων Renk AG άνοιξε 17% υψηλότερα στα 17,50 ευρώ, από την τιμή εισαγωγής των 15 ευρώ. Η μητρική της Renk, η Triton, άντλησε 500 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών, η οποία είχε καθυστερήσει από πέρυσι λόγω της αστάθειας του χρηματιστηρίου. Και στο Άμστερνταμ, η κυπριακή αμυντική εταιρεία Theon International Plc διαπραγματευόταν με μικρή μεταβολή την πρώτη της ημέρα στην αγορά, αφού περιόρισε τα αρχικά της κέρδη που έφταναν το 4%.

Η AviAlliance, η οποία κατείχε ήδη 40% των μετοχών του αεροδρομίου της Αθήνας, ήταν ένας από τους βασικούς επενδυτές της ελληνικής ΑΜΚ και αγόρασε επιπλέον 10% στην τιμή των 9,758 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε premium 19%. Η εταιρεία κατέχει συμφέροντα σε πέντε αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Βουδαπέστης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και του Σαν Χουάν στο Πουέρτο Ρίκο, και ανήκει στο Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments) του Καναδά.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει σημειώσει άνοδο 8,7%, μία από τις 10 καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, η οποία έρχεται μετά από κέρδη 39% το 2023. Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα πραγματοποίησε επίσης την πρώτη νέα πώληση ομολόγων από τότε που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας προσφορές ύψους 35 δισ. ευρώ.