«Εχει ο καιρός γυρίσματα», λέει ο σοφός λαός και εδώ είναι που λέμε «αυτό ξαναπείτε το». «Το ελληνικό θαύμα» ήταν προ ημερών ο τίτλος της καθημερινής γερμανικής εφημερίδας «Bild», που μόνο στο άκουσμά του ονόματός της στην Ελλάδα μας έπιανε σύγκρυο, λόγω των θέσεών της για τα θέματα της οικονομίας μας από το 2010 και μετά. Κι όμως. Στο σχετικό ρεπορτάζ για τη χώρα μας το οποίο υπογράφει η Λιάνα Σπυροπούλου τονίζεται πως «η Ελλάδα σήμερα είναι ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια πρωτόγνωρη αναγέννηση… Eιδικά οι Ελληνες επιφυλάσσουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα». Απαιτείτο ένας Κυριάκος Μητσοτάκης και ιδού το αποτέλεσμα της δουλειάς του! Υμνοι για τη χώρα μας στο εξωτερικό και στην προκειμένη περίπτωση από την «Bild», η οποία φιλοξενεί στο ρεπορτάζ της δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού: «Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να είναι φέτος και το επόμενο έτος ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται και οι ξένες άμεσες επενδύσεις συμβάλλουν σε μια ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη. Αντιστρέψαμε την κατάσταση. Η Ελλάδα δεν είναι πια το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία στην ευρωζώνη».

Από πρόβλημα...

Ουδείς ξεχνά τι περάσαμε από το 2010 και μετά και πως εκμεταλλευόμενοι την περίσταση οι αριστεριστές και οι ΑΝΕΛ βρέθηκαν στην εξουσία. Τις δυσκολίες της εποχής εκείνης θυμίζει άλλωστε και η γερμανική εφημερίδα, λέγοντας πως «το 2010, η Ελλάδα ήταν το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παραλίγο να πεταχτεί έξω από το ευρώ… Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της ΕΕ και μια οικονομία που βιώνει μια άνευ προηγουμένου αναγέννηση. Και μετά η φράση Μητσοτάκη, την οποία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει να κατεβάσει σαν κρητικό μέλι του βουνού: “Οι μεταρρυθμίσεις μάς επέτρεψαν να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό και στις κρίσεις του παρελθόντος· μας βοήθησαν να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Και παρά τους αντίθετους παγκόσμιους ανέμους, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τη ζώνη του ευρώ”».

...παράδειγμα

Oτι μια πολύ μεγάλη γερμανική εφημερίδα θα έλεγε στον καγκελάριο Oλαφ Σολτς να ακολουθήσει το ελληνικό υπόδειγμα λίγοι το περίμεναν, είναι η αλήθεια. Και η εφημερίδα συνεχίζει: «“Από το 2019, η Ελλάδα έχει την ταχύτερη μείωση του χρέους προς την οικονομική παραγωγή (ΑΕΠ) από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ”, είπε ο Μητσοτάκης. Ο περήφανος αρχηγός της κυβέρνησης συνέχισε στην “BILD”: “Το δημοσιονομικό μας έλλειμμα φέτος και το επόμενο έτος αναμένεται να είναι από τα μικρότερα μεταξύ των βιομηχανικών χωρών, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην ισχυρή και συνεπή ανάπτυξη”. Συμπέρασμα Μητσοτάκη: “Αντιστρέψαμε το ρεύμα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Είμαστε η θετική ιστορία της ευρωζώνη”. Εύρηκα, το βρήκαν: οι Ελληνες, όλων των ανθρώπων, δίνουν στην Ευρώπη ένα γαλανόλευκο χριστουγεννιάτικο θαύμα!... Το έλλειμμα του ελληνικού Προϋπολογισμού θα είναι μικρότερο από το γερμανικό το 2023 και το 2024. Το 2021, η Ελλάδα κατέγραψε εκπληκτική οικονομική ανάπτυξη 8,4% (Γερμανία: 2,6%) και το 2022 συνέχισε στο 5,9% (Γερμανία: 1,9%)». Και οι ύμνοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζονται.

Ιστορική ναυαρχίδα

Η λέξη «Bild» σημαίνει εικόνα. Η εφημερίδα είναι tabloid, ανήκει στον όμιλο Axel Springer, εκδίδεται από το 1952 και η ημερήσια κυκλοφορία της ξεπερνά το 1.000.000 φύλλα. Έχει λαϊκό προφίλ, είναι «αιχμηρή» και είναι η πρώτη εφημερίδα σε κυκλοφορία στη Γερμανία και η ναυαρχίδα του πολύ μεγάλου και «πρωταθλητή» στη Γερμανία και στην Ευρώπη ομίλου της, ο οποίος διαθέτει και άλλα μίντια: τον τηλεοπτικό σταθμό Welt, την εβδομαδιαία εφημερίδα «Welt am Sonntag», μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Politico», την επίσης ηλεκτρονική έκδοση «Business Insider» που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την tabloid καθημερινή πολωνική εφημερίδα «Fakt», μεταξύ άλλων Μέσων. Οπως υπερήφανα σημειώνεται στον ιστότοπο του ομίλου Axel Springer, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 40 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, «σήμερα, ο μετασχηματισμός από μια εταιρεία παραδοσιακών έντυπων μέσων σε κορυφαίο ψηφιακό εκδότη της Ευρώπης έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία». Το να εξυμνείται η Ελλάδα από την «Bild», μετά μάλιστα τα όσα είχαν ειπωθεί από την εφημερίδα για τη χώρα μας στο παρελθόν, είναι μια ένδειξη ότι το κλίμα για τη χώρα μας αντιστράφηκε για τα καλά σε διεθνές επίπεδο και έφτασε σήμερα να αποτελεί πρότυπο. Τα καλύτερα έρχονται.