Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ  ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τι ακριβώς πρεσβεύουν και ποιοι είναι σήμερα οι άνθρωποι που ηγούνται ή εκπροσωπούν το κόμμα το οποίο κυβέρνησε τη χώρα και το οποίο επιθυμεί να ξανακυβερνήσει. Η φράση «άγιο είχαμε» κυριαρχεί και πάλι αν σκεφτεί κανείς τις κρίσεις που περάσαμε αλλά και αυτές που έρχονται μέσα από τις διαρκείς γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές.

Ο λόγος δεν αφορά μόνο τα γνωστά στελέχη. Αφορά και άλλους. Για παράδειγμα, τους σύνεδρους και τους κλακαδόρους –τους νεοπροεδρικούς– που μετέτρεψαν το στάδιο σε μια αρένα που ζητούσε διαρκώς «αίμα», ανάγοντας πολλούς εκ των παρευρισκομένων σε ένα είδος «θηρίου» που έβλεπε τους συντρόφους που διαφωνούσαν ως «αντιπάλους» και «εχθρούς».

Το αποτύπωμα που άφησε αυτό το Συνέδριο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η… αποτύπωση της εικόνας που εκπροσωπεί και εκπροσωπείται σε αυτό το κόμμα. Μιας εικόνας για την οποία ευθύνη φέρουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγετικές ομάδες και οι ηγετίσκοι, κυρίως όμως ο Αλέξης Τσίπρας. Όλα όσα έγιναν συνδέονται άμεσα με το πώς διαμορφώθηκε η έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ από την ηγεσία του.

Με μια ακραία οπαδική νοοτροπία –αν και οι οπαδοί των ομάδων μένουν πιστοί σε αυτήν και δεν την αλλάζουν– επιχείρησαν να λιντσάρουν τους εσωκομματικούς αντιπάλους. Αυτό που έγινε με την Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτηριστικό. Συνέβη και σε άλλους, αλλά η περίπτωση της βουλευτού και αντιπροέδρου της Βουλής είναι ενδεικτική, παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα από τα πλέον σοβαρά και μετριοπαθή πρόσωπα του χώρου.

Βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα. Οι ύβρεις δεν σταμάτησαν λεπτό. Στοχοποιήθηκε όμως και από τον Στέφανο Κασσελάκη που την έδειχνε, όπως και όλους όσοι δεν χειροκροτούσαν, με το δάχτυλο απευθυνόμενος στους συνέδρους για να τους πείσει –λες και χρειάζονταν κάτι να πειστούν οι νεοπροεδρικοί κλακαδόροι– ότι αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε οπαδούς. Ακραίους. Τους τροφοδότησε με διαρκή λαϊκισμό και τοξικότητα. Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας. Και το συνέχισε ως αξιωματική αντιπολίτευση από το 2019. Το «ή αυτοί ή εμείς» όπως και το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» διά στόματος ηγεσίας είχε ειπωθεί και είχε επαναληφθεί. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το πούσαρε και το αναπαράγει πλέον και ο διάδοχός του μέσα από την τοξική ρητορική που δείχνει να επιλέγει.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά η κατάσταση σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «αίμα στην αρένα» είναι αυτό με το οποίο στήθηκε ως κόμμα εξουσίας. Με τη συγκολλητική ουσία όμως αυτή –της εξουσίας– να έχει χαθεί στρέφονται κατά των συντρόφων προκειμένου να διατηρηθούν και τα στοιχεία που παράγονται από την επαναστατική γυμναστική…