Άμεση ήταν η απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Στην προκλητική ρητορική της Τουρκίας διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επέμειναν στην πάγια θέση του ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».

Κρεσέντο προκλητικότητας από την Τουρκία, για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί ένα από τα ζητήματα που φέρνουν αντιμέτωπες Αθήνα και Άγκυρα, καθώς η Τουρκία επιμένει να χαρακτηρίζει την μειονότητα της Θράκης «τουρκική».

Η δήλωση Ερντογάν

στο Σαδίκ αναφέρθηκε ο Ερντογάν, με αναφορές σε τουρκική μειονότητα και διεκδικήση δικαιωμάτων. Όπως είπε ο τούρκος πρόεδρος «στον Σαδίκ οφείλουμε ένα μεγάλο κομμάτι των όσων έχει κερδίσει η «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη. Στις συναντήσεις μας με τις ελληνικές αρχές τα θέματα των συμπατριωτών μας στη δυτική Θράκη είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Παρακολουθούμε τα θέματα που αφορούν τη θρησκεία, τις λατρευτικές τελετές και την εκπαίδευση. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη».

Η ανάρτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, που σε ανάρτηση του στο ίδιο πνεύμα αναφέρεται στο Σαδίκ ως τον «ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.

Στην ανάρτηση του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο αξέχαστος ηγέτης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και ιδρυτής του Κόμματος Ισότητας και Ειρήνης Δρ. Σαδίκ Αχμέτ. Εορτάζουμε τη μνήμη του Σαδίκ Αχμέτ με έλεος και σεβασμό στην 29η επέτειο του θανάτου του. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα στον οποίο ο Σαδίκ Αχμέτ αφιέρωσε τη ζωή του για να κερδίσει η ‘’Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ τα νόμιμα δικαιώματά της».

Με την Τουρκία να καθιστά σαφές ότι επιμένει στις θέσεις της και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα της Θράκης» και στην πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία, το Μάιο, στην Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως «ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης».