Στις 12 Ιουλίου του 2022, στην ιστοσελίδα «burasibatitrakya» (Αυτή είναι η Δυτική Θράκη) δημοσιεύεται καταγγελία από ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν κοινωνικοπολιτικά τη μουσουλμανική μειονότητα. Το κείμενο που υπογράφεται από 17 άτομα –περιλαμβανομένων τριών βουλευτών– ομοιάζει με προγραφή εναντίον τοπικού δημοσιογράφου παρά τη μη ονομαστική αναφορά σε αυτόν.
Γράφει ο Παναγιώτης Μίχος
Η δημοσιευμένη στην τουρκική γλώσσα καταγγελία αναφέρεται σε άρθρα που «δεν παρέχονται από τη συνήθη δημοσιογραφική δραστηριότητα», κάνει λόγο για πρακτικές «που θυμίζουν τη Χούντα των Συνταγματαρχών», υποστηρίζει ότι τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου «ενθαρρύνουν τον αποσχισμό και την πόλωση μεταξύ των λαών» και καλούν τις αρμόδιες Αρχές «συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελίας, να πράξουν το καθήκον τους στα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω του Τύπου».
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο θιγόμενος υπέβαλε έγκληση εναντίον των «17» για τα ποινικά αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και προ ημερών η Βουλή ήρε την ασυλία των Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Νέα Αριστερά, πρώην ΣΥΡΙΖΑ) και Μπουρχάν Μπάρμαν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), δύο εκ των βουλευτών που υπέγραψαν την καταγγελία. Ο Φερχάτ Οζγκιούρ (Νέα Αριστερά, πρώην ΣΥΡΙΖΑ), ο έτερος υπογράφων βουλευτής, δεν είχε βουλευτική ιδιότητα την περίοδο της έγκλησης.
Ως θετική περιέγραψαν την άρση της ασυλίας αρμόδιες πηγές μιλώντας στο «Μανιφέστο», υπογραμμίζοντας ως ανησυχητικό το γεγονός ότι «βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου ακολουθούν τέτοιες πρακτικές για να φιμώσουν αυτούς που ασκούν τη δημοσιογραφία. Θα έπρεπε να έχουν περισσότερη αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ελευθερία του Τύπου και του λόγου».
Οι γνωστοί-άγνωστοι
Από καιρού εις καιρόν, οι τρεις βουλευτές έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο. Ο κ. Ζεϊμπέκ είναι σταθερός θιασώτης της απόψεως περί «τουρκικής» και όχι μουσουλμανικής μειονότητας. Δίνει συχνά το παρών σε δράσεις της «ψευδομουφτείας» ή παράνομων συλλόγων που δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική Πολιτεία, ενώ στο παλμαρέ του υπάρχουν ορόσημα όπως ότι «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και η Ελλάδα όχι».
Για τον κ. Μπαράν, η άρση της ασυλίας κοντεύει να γίνει έξη. Τον περασμένο Απρίλιο, ο ψυχίατρος στο επάγγελμα μηνύθηκε για υπερβολική παράνομη συνταγογράφηση. Αφότου η υπόθεση γνωστοποιήθηκε, διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια ήρθη η ασυλία του. Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες, η υπερσυνταγογράφηση σχετίζεται μάλλον με ψηφοθηρικούς και όχι με οικονομικούς σκοπούς. Κατά το παρελθόν και αυτός έχει μιλήσει για «τουρκική μειονότητα», αλλά μετά τον σάλο ανασκεύασε.
Πιο πρόσφατη είναι η περίπτωση του κ. Οζγκιούρ. Λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγγείλει δημόσια ότι το Τουρκικό Προξενείο παρενέβη ανοιχτά υπέρ του (τότε) υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είχε ζητήσει την αποπομπή των Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν συνέβη. Για την ιστορία, στις εκλογές του Ιουλίου 2019 ο Οζγκιούρ έλαβε 5.384 ψήφους και βγήκε δεύτερος μετά τον Δημήτρη Χαρίτο, με 408 ψήφους να τους χωρίζουν. Στις εκλογές του Μαΐου 2023 πήρε 12.650 ψήφους και εξελέγη πρώτος με διαφορά.
Μειοψηφικές παραφωνίες
Οσον αφορά στους υπόλοιπους 14 που συνυπέγραψαν την καταγγελία και θα βρεθούν μαζί με τους βουλευτές ενώπιον της Δικαιοσύνης, πρόκειται για μειοψηφία εντός της μειονότητας οι οποίες προωθούν το αφήγημα της Αγκυρας για τη Θράκη με αμιγώς ιδιοτελή κίνητρα και συμφέροντα. Το αποτύπωμά τους είναι μηδενικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Χουσεΐν Μπαλτατζή και Οζάν Αχμέτογλου, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο του περασμένου Οκτωβρίου στο τέμενος του Πλάτανου (Τσινάρ τζαμί). Οι μουφτήδες Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου παρέστησαν στα εγκαίνια του νέου Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης και εν συνεχεία μετέβησαν στο διπλανό τέμενος για να προσευχηθούν. Εκεί οι Μπαλτατζή και Αχμέτογλου, θεωρώντας τον ιερό χώρο τσιφλίκι τους και συμπεριφερόμενοι ως πορτιέρηδες σε καταγώγιο, επιτέθηκαν λεκτικά και απώθησαν τον σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής, Τζιχάτ Χαλήλ.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης παρενέβη αυτεπάγγελτα και τις επόμενες ημέρες οι Μπαλτατζή και Αχμέτογλου έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί στον εισαγγελέα, για τα αδικήματα της παρακώλησης άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων και την υποκίνηση σε βία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι θα καταθέσουν με γραπτό υπόμνημα καθώς οι προξενικοί μέντορές τους διακατέχονται από ανησυχία.
Μέχρι το 1985 υπήρχε μια άτυπη πρακτική. Προκειμένου να τοποθετήσουν μειονοτικούς υποψηφίους, τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν πρώτα την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών. Προϊόντος του χρόνου και των εξελίξεων, το μοντέλο εγκαταλείφθηκε.
Επίσης, είναι γεγονός ότι το Τουρκικό Προξενείο, που εδράζει στην Κομοτηνή αλλά δραστηριοποιείται σε όλη τη Θράκη, αποτελεί ένα «κακό σπυρί». Πρόκειται για μια αρχή που δρα με όσους τρόπους αντίκεινται στον ρόλο και τις αρμοδιότητες μιας προξενικής Αρχής σε τρίτη χώρα.
«Η μειονότητα δεν θέλει τους προξενικούς. Θέλει (οικονομική) ανάπτυξη και την ησυχία της», σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές.