Μια περίεργη υπόθεση που αυξάνει τα ερωτηματικά γύρω από τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στο φως της δημοσιότητας.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός One και ο διευθυντής ειδήσεων του σταθμού, Ρενάτο Λέκκα, υπήρξε μια διαφημιστική σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στην «Αυγή» και το Ινστιτούτο Eteron, στο οποίο επικεφαλής εμφανίζεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικός εκπρόσωπος την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία εμφανίζεται να είναι η 29η Ιουνίου 2023, ήτοι η ημέρα κατά την οποία αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης, προβλέπονται έσοδα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταβάλλονται εκ μέρους του Eteron σε μηνιαίες δόσεις που κυμαίνονται από 170.000 έως 300.000 ευρώ και η καταβολή της πρώτης δόσης ύψους 171.000 ευρώ είχε προγραμματιστεί στις 30 Ιουνίου – δηλαδή την επομένη της υπογραφής της σύμβασης.
Τα πράγματα ωστόσο ανατράπηκαν μετά την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς το Eteron προχώρησε σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης και ως εκ τούτου διέκοψε τις πληρωμές προς την «Αυγή». Τούτο συνέβη στις 18 Σεπτεμβρίου, δίχως να δοθεί άλλη εξήγηση. Ωστόσο είναι γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίδης είχε ανοιχτά ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Εφης Αχτσιόγλου, ενώ το ίδιο φέρεται να έχει πράξει και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, ο οποίος εμφανίζεται ως βασικός χρηματοδότης του ινστιτούτου Eteron.
Ενδεχομένως λοιπόν αυτός να είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων προέκυψαν τα ζητήματα ρευστότητας για την «Αυγή» και η αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων, με τον γόρδιο δεσμό να λύνεται με μια απόφαση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις: το προσωπικό δάνειο του κ. Κασσελάκη.
Ενδελεχής οικονομικός έλεγχος
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα γίνει ενδελεχής έλεγχος τόσο για τη συγκεκριμένη σύμβαση όσο και γενικότερα για τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν τα κομματικά ΜΜΕ («Αυγή», Στο Κόκκινο) ή, ενδεχομένως, ακόμη και τα ιδρύματα που συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Και όλα αυτά, εν μέσω συζητήσεων και φημών για το μέλλον των κομματικών ΜΜΕ της Κουμουνδούρου, με τον κ. Κασσελάκη να επισκέπτεται τις προηγούμενες ημέρες τα γραφεία της «Αυγής» και να έχει συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών με τη διοίκηση της εφημερίδας και της εκδότριας εταιρείας.
Φαίνεται πάντως ότι το ζήτημα που αφορά τα οικονομικά των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι δείχνει με μια πρώτη ματιά. Στο παρελθόν έχει αποκαλυφθεί ότι offshore εταιρεία πιθανόν με έδρα την Κύπρο αγόρασε ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της «Αυγής», ωστόσο δεν δόθηκαν καθαρές απαντήσεις για τις διαδρομές του χρήματος και τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης ακόμη και από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Και τούτο μολονότι την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός υιοθετούσε δημοσιεύματα και εγκαλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οικογένειά του για «περίεργες σχέσεις με offshore», ενώ στην εταιρεία που εκδίδει το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δοθεί αλλεπάλληλα δάνεια από εμπορικές τράπεζες και μάλιστα κατά την περίοδο των μνημονίων, με μοναδική εγγύηση τη σχεδόν... ανύπαρκτη κυκλοφορία της. Ή τις πιέσεις που φέρονται ν’ ασκούνταν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από κορυφαίους υπουργούς προς τραπεζικούς κύκλους...
Πιέσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά όμως, διότι η ιστορία έχει καταγράψει πως την ίδια περίοδο γινόταν ακριβώς το αντίθετο προκειμένου να οδηγηθούν στο «λουκέτο» μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως το Mega, ο ΔΟΛ ή ακόμη και ο Πήγασος που δεν υπέκυψαν στις... ορέξεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για άλωση του μιντιακού τοπίου. Αποτελεί δε τουλάχιστον οξύμωρο και σίγουρα ειρωνικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ασκούσαν αυτές τις πιέσεις και έκαναν αυτούς τους χειρισμούς εγκαλούν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τη μια για «λίστες Πέτσα» και την άλλη για «λίστες 108» και άλλα συναφή για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα...