Την θέση του πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική επανέλαβε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην εκπομπή Βαβέλ.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος θύμισε πως όταν η συμφωνία έφτασε στην Επιτροπή ο ίδιος αντέδρασε και σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε υπογραμμίσει ότι «η συμφωνία ήταν προβληματική».

Η διαφωνία του αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε επίπεδο Κομισιόν με τον τότε εκπρόσωπό της Μαργαρίτη Σχοινά να ερωτάται αν θα υπήρχαν κυρώσεις κατά του επιτρόπου.

Όπως είχε εξηγήσει η επίσημη θέση των Βρυξελλών ήταν υπέρ της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αποφάσεις στο Κολέγιο των Επιτρόπων πάρθηκαν ομόφωνα.

Με τη συνέντευξή του όμως στο Mega ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διαψεύδει το «ομόφωνα».

«Εκεί που εστίαζα εγώ δεν ήταν το όνομα, αλλά στην εθνότητα και τη γλώσσα και το έθεσα αυτό στο Κολλέγιο των Επιτρόπων» σημείωσε αποκαλύπτοντας ότι με «ένα μαγικό χέρι» η παρέμβασή του στο Κολλέγιο διεγράφη από τα πρακτικά. «Ευτυχώς το θυμούνται οι επίτροποι» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος. «Τότε ως Έλληνας πήρα δημόσια θέση, αναφερόμενος στα προβλήματα που είχε. Επαναλαμβάνω, καλώς έγινε η συμφωνία, αλλά θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ειδική μνεία για τη γλώσσα και την εθνότητα, όπως έκαναν οι Βούλγαροι» κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών απέναντι στον Τούρκο ομόλογό του υποστήριξε ότι ήταν ορθή ενώ σχολιάζοντας τη θέση που έχει περιέλθει διπλωματικά η Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «μια σειρά αστοχιών από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έχουν οδηγήσει τους γείτονές μας σε μια δύσκολη θέση», προσθέτοντας πως οι S-400 είναι «αγκάθι» στο μάτι του ΝΑΤΟ και της Αμερικής.

«Και βλέπουμε ότι δεν δείχνει η Τουρκία διάθεση να αλλάξει τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο που θα καθορίσουν την τελική στάση όλων των πλευρών.

«Έχουμε ταυτίσει την Τουρκία με τον Ερντογάν, όμως τα πρόσωπα έρχονται και σε κάποια στιγμή φεύγουν» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας τη μακρά σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον καιρό που ήταν και οι δύο δήμαρχοι και είχαν στενή συνεργασία. «Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και εσωτερικά το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ, που σημαίνει ότι ασκούνται πιέσεις στον κ. Ερντογάν. Και το ερώτημα είναι “πως θα αντιδράσει στο μέλλον;”, διότι και η ψυχολογία παίζει ρόλο στις αποφάσεις των ηγετών. Και η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όμως οι καλές σχέσεις των δύο χωρών κρέμονται σε μια κλωστή, με ευθύνη της Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος. Για τον αν ωφέλησε την πρόοδο των συζητήσεων η στάση που κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. «Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη στιγμή που προκλήθηκε ο κ. Δένδιας, αντέδρασε σωστά. Τώρα ο τόνος ήταν και λίγο προσωπικός, όμως όσα είπε αντανακλούν την πραγματικότητα των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας» σημείωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας ότι το μόνο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Εμείς οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι εκείνο που είναι προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η χώρα μας να διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή σταθερό και σταθεροποιητικό παράγοντα» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει στη λύση αρκετών ζητημάτων που είναι ανοιχτά με τη γειτονική χώρα. «Δεν θα πρέπει να παραιτηθούμε από τις βασικές μας θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος.

Όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον χρησιμοποίησε τη φράση «οσάκις στο παρελθόν σχεδίαζα δεν μου βγήκε». Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, ο ίδιος δεν είχε βάλει ποτέ στόχο να γίνει δήμαρχος Αθηναίων, όμως δέχθηκε τότε την πρόκληση, ενώ και για τη θέση του επιτρόπου δέχθηκε να είχε υποψήφιος και να εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αποχώρησα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να γυρίσω στην πολιτική μου κοιτίδα και την πατρίδα μου, διότι οι προκλήσεις και οι προτάσεις είναι πολλές για έξω από την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν με ενδιαφέρει» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη στήριξη που του παρέχει με όλες του τις δυνάμεις. «Στο μέλλον εύχομαι να είμαστε ακόμα πιο κοντά» συμπλήρωσε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος.

Για την πορεία της πανδημίας και τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι «εμείς στο ξεκίνημα της θητείας μας αιφνιδιαστήκαμε όταν έσκασαν δύο κρίσεις: η προσφυγική και η τρομοκρατία, τα θέματα ασφαλείας, που έτυχε να είναι το δικό μου χαρτοφυλάκιο» προσθέτοντας ότι τότε διαπίστωσαν κάποια κρίσιμα στοιχεία για το πώς λειτουργεί και που πάσχει η ΕΕ στην εσωτερική της λειτουργία, «κάτι που βλέπουμε να γίνεται και τώρα».

«Καθυστέρησε η Ευρώπη, όμως καθυστέρησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η πανδημία και ο ιός πρωτοεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2019, αλλά καθυστέρησαν να κηρύξουν πανδημία κοντά στους 3-4 μήνες, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για να προετοιμαστεί όλος ο πλανήτης» σημείωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ηγεσία του ΠΟΥ βρισκόταν κάτω από την επιρροή της Κίνας.

Για τα εμβόλια, ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η ηγεσία της ΕΕ καθυστέρησε και στη συνέχεια ξέσπασε «εμφύλιος» μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύγκρουση της Ευρώπης με τις φαρμακευτικές. «Όλα αυτά προκάλεσαν ζημιά, αλλά έστω και την τελευταία στιγμή οργανώθηκε η Ευρώπη και η Ελλάδα πολύ σωστά υιοθέτησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και σήμερα έχει καλύτερους δείκτες από το μ.ο. των χωρών της Ευρώπης» τόνισε ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος.