Οι συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι περιφερειακές συνεργασίες δείχνουν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας στα μάτια των συμμάχων μας, τόνισε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνέντευξή το στο πλαίσιο του Ολυμπία Φόρουμ ΙΙ. 

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μπορεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη στα ενεργειακά, τα πολιτικά και τα γεωπολιτικά προβλήματα στην περιοχή να είναι δηλαδή leader και αυτός πιστεύω είναι ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην οποία είναι αφιερωμένη η θεματική του φόρουμ, είπε ότι «στην Ελλάδα η ΤΑ εξακολουθεί να είναι πίσω» και αναφέρθηκε στη διπλωματία των πόλεων, της οποίας υπήρξε, όπως σημείωσε, πρωτεργάτης, κατά τη θητεία του ως δήμαρχος Αθηναίων. Είναι μια διαδικασία, είπε με την οποία «αρχίσαμε να χτίζουμε την ειρήνη και τη συνεργασία από τη βάση της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στο μέλλον τόνισε ότι «η ΤΑ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπό τον όρο ότι η κεντρική εξουσία θα την ενισχύσει».

Ειδικότερα για τη συμφωνία με τη Γαλλία υπογράμμισε ότι «είναι επιτέλους η έξοδος της Ευρώπης στη Μεσόγειο όπου διασταυρώνονται συμφέροντα με μεγάλους παίχτες και αναφέρθηκε στη Ρωσία στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Για τις τελευταίες είπε ότι έχουν μεν αποχωρήσει ενθαρρύνουν όμως τις περιφερειακές συνεργασίες  για τη δημιουργία σταθερότητας. «Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός είναι όχι μόνον να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα-γιατί η εθνική μας κυριαρχία δεν απειλείται- αλλά να λειτουργήσουμε και ως μοχλός παρουσίας της Ευρώπης στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.

Πολύ σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε και τη χτεσινή υπογραφή για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ευρώπη «γιατί μπαίνουμε σε περίοδο ενεργειακής κρίσης. Η ΕΕ χρειάζεται αυτό το  ρεύμα και θα καταστήσει τη χώρα μας κόμβο για την ενέργεια».
Για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ είπε ότι “είναι η επέκταση των υπαρχουσών συμφωνιών που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει στα μάτια των ΗΠΑ στρατηγική σημασία».

Θεωρεί ότι η  Ελλάδα πρέπει “να απαλλαγεί από τα στερεότυπα” και να αρχίσει να παίζει ρόλο σταθεροποιητικό στην περιοχή. Στην ερώτηση πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες, απάντησε ότι το κάθε κράτος λειτουργεί με αφετηρία το στενό εθνικό συμφέρον και αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα με την διασφάλιση της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και να αντιδρά με πρωτοβουλίες όχι σε πρωτοβουλίες άλλων.

Επέμεινε στη διευκρίνιση της διαφοράς μεταξύ εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι «η εθνική κυριαρχία μας είναι διασφαλισμένη, τα κυριαρχικά δικαιώματα εκτείνονται πέραν της εθνικής κυριαρχίας γι αυτό και σωστά έχουμε προτάξει την υπογραφή συμφωνιών ΑΟΖ με πολλές χώρες».

Ζήτησε «να μην περνάει εύκολα το ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία. Δεν απειλούνται τα νησιά μας. Πολλοί αναλυτές επισείουν τον κίνδυνο της απειλής. Δεν υπάρχει απειλή και να μην χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση συχνά γιατί η απειλή προκαλεί φόβο και ο φόβος οδηγεί στην ήττα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει αύριο στη Ρώμη όπου όπως είπε, ανακοινώνεται εκεί η ίδρυση ενός οργάνου- μια πρωτοβουλία από τον οικονομικό κυρίως χώρο- για έναν συνεχή διάλογο Ευρώπης- Αφρικής και αναμένεται να αναλάβει μέλος του ΔΣ. Θα ακολουθήσει μια νέα πρωτοβουλία που αφορά τη Μεσόγειο στην οποία η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα, όπως σημείωσε.

Έκλεισε τη συνέντευξή του με τον προβληματισμό αν η Ευρώπη μπορεί να ολοκληρωθεί πολιτικά με ενιαία αμυντική πολιτική, διαφορετικά δεν θα γίνει μια παγκόσμια γεωπολιτική δύναμη με λόγο και ρόλο στο νέο τοπίο με τις νέες σφαίρες επιρροής.