«Ο Πούτιν είναι ως προς το τελετουργικό τσάρος και ως προς τη μεθοδολογία Στάλιν. Μέχρι στιγμής έχει θέσει στο περιθώριο με αυτόν τον τρόπο 45 αντιπάλους του», επισήμανε ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS «Επτά», στον απόηχο του αιφνίδιου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσου αντιφρονούντα, σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο εκπρόσωπος του Ναβάλνι είπε στη συνέντευξη: "Τι ήταν πιο θετικό για τον Πούτιν τότε, να τον απελευθερώσει"; Είναι αρνητικό να τον κρατήσει. Τελικά επελέγη η τρίτη λύση: Τον εξόντωσε», τόνισε. Πρόσθεσε για τον Πούτιν πως «αυτό που έγινε τώρα θα οδηγήσει στην αντίστροφη μέτρηση που θα τον οδηγήσει σε ένα τέλος. Κάνω αυτή την εκτίμηση γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και αντίστοιχες περίοδοι στην ιστορία που τέτοιες συμπεριφορές εκεί οδήγησαν τα πράγματα για τη Ρωσία. Γιατί σε μια εποχή ο κόσμος αλλάζει, όλα μετασχηματίζονται, διαμορφώνονται νέα δεδομένα. Με αυτόν τον ηγέτη οδηγείται στο περιθώριο (…)».

Για την επαναπροσέγγιση Καΐρου - Άγκυρας μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια τεταμένων σχέσεων και δεδομένου ότι η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται ότι σηματοδοτεί την αλλαγή των ισορροπιών στη γεωμετρία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σημειώσε ως προς το πόσο αυτό αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συνολική διευθέτηση όλων των διαφορών της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες. Εκεί μπορεί να εντάξει κανείς και τη στάση, την τελευταία στάση Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα, που όμως έρχεται να δέσει και με μια σταθερή εξωτερική πολιτική από πλευράς Ελλάδος. Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο οκτάμηνο έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σταμάτησαν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου, των χωρικών μας υδάτων και έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα, κυρίως μετά την υιοθέτηση και υπογραφή της κοινής διακήρυξης που έγινε εδώ στην Αθήνα. Βέβαια δεν είναι η ίδια με εκείνη που είχε υπογράψει ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Βενιζέλο, αλλά μπορεί να οδηγήσει κι εκεί. Φτάνει η Τουρκία να αντιληφθεί, όπως παλαιότερα είχε αρχίσει να πιστεύει, ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και αυτό με οδηγεί να σας πω ότι ένα από τα μεγάλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή την προσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απαντώντας σε δέσμη ερωτημάτων τηλεθεατών της εκπομπής και χρηστών του διαδικτύου για το αν και πώς θα αντληθούν χρήματα - αγροτικές ενισχύσεις από την Ευρώπη προς τους Έλληνες καλλιεργητές και παραγωγούς, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Όλα είναι δυνατά και νομίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα τεθούν αυτά τα ζητήματα. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς. Είναι και οι αγρότες γενικότερα του ευρωπαϊκού Νότου κυρίως, που αυτή τη στιγμή θίγονται άμεσα και από την πράσινη ανάπτυξη που τους έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να αναστέλλονται πολλές από τις πτυχές αυτής της πολιτικής. Είναι μια σειρά από μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Εγώ θα σταθώ σε κάτι πολύ σημαντικό. Χωρίς τους αγρότες Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει και ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους».

Βέβεαια, τόνισε, «ο ευρωπαϊκός Νότος είναι που τροφοδοτεί τον ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά πέραν αυτού να δούμε και την ελληνική πραγματικότητα: Η κυβέρνηση άνοιξε ένα διάλογο. Προσωπικά ως πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους αγρότες και ήδη έχουμε το πρώτο αποτέλεσμα. Πολλοί είπαν ότι δεν θα γίνει. Εγώ πιστεύω ότι ο οδικός χάρτης από την ώρα που υιοθετηθεί θα οδηγήσει σταδιακά στην επίλυση όλων αυτών των χρονίζοντος προβλημάτων στον αγροτικό χώρο. Τον τελευταίο καιρό μίλησα πολύ με τους αγρότες της Πελοποννήσου και της Ηλείας. Η Θεσσαλία έχει υποστεί την ζημιά που θα απαιτηθούν χρόνια και χρήματα για να αποκατασταθεί, όπως και στον Έβρο, μην το ξεχνάμε αυτό».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση έχει μια σωστή πολιτική. Από την άλλη μεριά, σε ότι αφορά τις κινητοποιήσεις, εγώ θα θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα. Ωραία, έχουμε κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε τι θα βοηθήσει αυτό; (…) Αν το αποτέλεσμα μιας συζήτησης γίνει κάτω από τέτοιες στάσεις, δεν θα είναι εκείνο που θα επιθυμούσαν και οι δύο πλευρές. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει λογική αυτή την ώρα. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει τις δεσμεύσεις τους έτσι ώστε σταδιακά να αποκατασταθούν όλα εκείνα πάνω στα οποία στηρίζεται η αγροτική κινητοποίηση για να μπορέσουμε να βρούμε πλέον τον δρόμο μας».