Ήδη ενήμερη, και μάλιστα εδώ και δύο μέρες, φαίνεται πως ήταν η Ελληνική Αστυνομία για την άφιξη από την Κροατία στην Ελλάδα των εγκληματιών χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Το Αρχηγείο του Σώματος είχε αποστείλει διαταγή προς τις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από Κακαβιά προς Αθήνα και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα για έλεγχο, σε περίπτωση που εντοπιστούν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς και συνεχή ενημέρωση της πρωτεύουσας.

Η διαταγή βασιζόταν σε πληροφορίες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και των κροατικών Αρχών. Η Υποδιεύθυνση από τις 6 Αυγούστου είχε αποστείλει τρία έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Κροατίας ότι αναμένεται να ταξιδέψουν προς την Ελλάδα περίπου 100 «οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Bad Blue Boys)». 

Σε δεύτερο έγγραφο υπήρχε, επίσης, η ενημέρωση ότι ορισμένοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς του Παναθηναϊκού και άλλοι θα διέμεναν σε Airbnb, ενώ σημειωνόταν πως οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν ενημερωθεί για τις κινήσεις των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και συζητούσαν για «δικές τους ενέργειες». Το τρίτο έγγραφο ενημέρωνε ότι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν απευθύνει «κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

Η ενημέρωση από το Μαυροβούνιο

Επιπλέον, ενημέρωση και σχετικά πληροφόρηση η ΕΛ.ΑΣ. είχε δεχθεί και από τις αρχές του Μαυροβουνίου. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ, στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε έγγραφο δύο σελίδων από τις αρχές του Μαυροβουνίου, στο οποίο επισημαίνεται: «Εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Ντινάμο Ζάγκρεμπ». 

Στην ενημέρωση του Μαυροβουνίου, μάλιστα, γίνεται λόγος και για τα οχήματα με τα οποία ταξίδευαν οι εγκληματικοί χούλιγκαν (μάρκες και αριθμοί πινακίδων κυκλοφορίας), αλλά και πόσοι ήταν. Οι Αρχές του Μαυροβουνίου ενημέρωναν για τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα».

Από πού πέρασαν οι χούλιγκαν

Ένα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Από τον αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ η ΕΔΕ

Για τους λόγους αυτούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, όπως δήλωσε, έδωσε εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση της εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή».

Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα. Αφορά τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τη διάσχιση όλης της Ελλάδας από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και γιατί δεν απετράπη η μετάβαση τους μέχρι το γήπεδο της ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι ήταν εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες οι προθέσεις τους γνωστές και είχε απαγορευτεί η παρουσία τους στον ποδοσφαιρικό αγώνα που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο OPAP ARENA.