Με ιδιαίτερη λύπη ανέγνωσα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο την επιστολή της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Oρους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με την οποία οι εκπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών εκφράζουν, εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στο Αγιον Ορος, τον προβληματισμό τους σχετικά με την τέλεση από τον ίδιο του μυστηρίου της βάπτισης δύο τέκνων ενός ομόφυλου ζευγαριού εξ Αμερικής στις 9 Ιουλίου 2022 στη Γλυφάδα. Παραβλέπω τη λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, δημοσιογραφική ερμηνεία της συγκεκριμένης επιστολής ως δήθεν άρνηση των θεσμικών οργάνων της αγιορειτικής πολιτείας να υποδεχθούν προσηκόντως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος, κατά την ίδια γραμμή σκέψης, κατέστη persona non grata. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι αρμόδιο για τη χορήγηση αδειών επίσκεψης και ιεροπραξίας στην Αθωνική Πολιτεία είναι αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η προϊσταμένη πνευματική αρχή του ιερού τόπου. Και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, έχει χορηγήσει στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κανονική άδεια επίσκεψης στο Αγιον Ορος. Η συγκεκριμένη, όμως, πρωτοβουλία της Ιεράς Κοινότητας μου δημιούργησε μία σειρά από απορίες:
1) Επί της ουσίας του θιγόμενου από την επιστολή θέματος: Γιατί άραγε θα έπρεπε ένας πνευματικός πατέρας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, να αρνηθεί τη βάπτιση δύο παιδιών, όταν ο ίδιος ο Χριστός προτρέπει «ἄφετε τά παιδία ἐλθεῖν πρός με»;
2) Γιατί το ζήτημα της βάπτισης της Γλυφάδας ανακινείται εκ νέου σχεδόν δύο έτη από την τέλεσή της;
3) Μήπως επιχειρείται από ορισμένους η σύνδεση του θέματος με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών;
4) Μήπως η πρωτοβουλία της συγκεκριμένης επιστολής σχετίζεται και με άλλες εκκλησιαστικές σκοπιμότητες;
5) Γιατί οι αρχές του Αγίου Ορους δεν επιδεικνύουν ανάλογη ευαισθησία και προβληματισμό για τα δεκάδες προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία δημοσιεύοντας τις θέσεις τους; Θα μπορούσε, βέβαια, να ισχυρισθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο θέμα κινείται εντός αμιγώς εκκλησιαστικών ορίων. Το Αγιον Ορος, όμως, έχει δημοσιεύσει κατά το παρελθόν και κείμενα που δεν άπτονται καθαρώς εκκλησιαστικών ζητημάτων. Θυμίζω ενδεικτικά το κείμενό του με τίτλο «Το Αγιον Ορος και η παιδεία του Γένους μας», που δημοσιεύθηκε τη δεκαετία του 1980 με αφορμή την καθιέρωση της δημοτικής ως επίσης γλώσσας της χώρας και της εκπαίδευσης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανάγκη από γενναίες πρωτοβουλίες που θα παρακολουθούν τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η Ορθόδοξη Εκκλησία αξίζει και πρέπει να παραμείνει μία Εκκλησία ανοιχτή στο διάλογο και στην αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων. Η εσωστρέφεια και ο στρουθοκαμηλισμός δεν ωφελεί ποτέ και κανέναν.
* Η Αριστέα Κοντόζογλου είναι δημοσιογράφος