Στις 3 Μαΐου, στην συνεδρίαση της ολομέλειας του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου μετατοπίζεται το ενδιαφέρον για την τύχη του μορφώματος Κασιδιάρη, μετά την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει.

Υπενθυμίζεται ότι με τη χθεσινή τροπολογία συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον έλεγχο των προϋποθέσεων κατάρτισης των εκλογικών συνδυασμών από όλους τους ανώτατους δικαστικούς που συνθέτουν το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μόνο από μια πενταμελής Επιτροπή του.

Αρχικά η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για της 5 Μαΐου, ωστόσο, σύμφωνα με το iefimerida.gr το Σάββατο 22 Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου. Με βάση τον νόμο, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που θα κατέλθουν στις εκλογές 12 ημέρες μετά την επίσημη προκήρυξή τους, κάτι που σημαίνει ότι καταληκτική ημερομηνία για την απόφαση είναι η 3η Μαΐου.

Από την απόφαση του Αρείου Πάγου θα κριθούν σε σημαντικό βαθμό και οι συσχετισμοί στην επόμενη Βουλή και κυρίως η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, εφόσον απαιτηθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας χθες τη διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον ‘Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.