Η Ουγγαρία έχει ήδη προσφερθεί δύο φορές να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία και η προσφορά της εξακολουθεί να ισχύει, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε podcast του στο Facebook, στον απόηχο των συνομιλιών μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ, Βολοντίμι Ζελένσκι και Ευρωπαίων ηγετών, τη Δευτέρα, στην Ουάσιγκτον.

«Αν χρειαζόμαστε, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε καταλλήλως δίκαιες και ασφαλείς συνθήκες για τέτοιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Χαιρόμαστε αν μπορούμε να συνεισφέρουμε στην επιτυχία ειρηνευτικών προσπαθειών», δήλωσε ο Σιγιάρτο.

O Λευκός Οίκος σκέφτεται την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας Βουδαπέστη ως ένα μέρος για να φιλοξενήσει μια πιθανή τριμερή σύνοδο μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το Politico, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο της διοίκησης Τραμπ και ένα
πρόσωπο που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

Πάντως ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε χθες επιφυλάξεις σχετικά με την επιλογή της Βουδαπέστης ως πιθανού τόπου συνάντησης ανάμεσα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως υπενθύμισε, η ουγγρική πρωτεύουσα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εκεί το 1994 υπογράφηκε το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, με το οποίο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν δώσει εγγυήσεις για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι διαβεβαιώσεις εκείνες παραβιάστηκαν από τη Μόσχα, γεγονός που καθιστά την επιλογή της πόλης «φορτισμένη».

«Βουδαπέστη; Μπορεί να μην το θυμούνται όλοι, αλλά το 1994 η Ουκρανία είχε ήδη λάβει διαβεβαιώσεις για την εδαφική της ακεραιότητα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Βουδαπέστη. Ίσως είμαι προληπτικός, αλλά αυτή τη φορά θα προσπαθούσα να βρω άλλο μέρος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής μιας συνάντησης στη Γενεύη.

«Αυτή είναι η συλλογική βούληση μάλλον, παρά ένα σενάριο», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο LCI, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, απαντώντας σε ερώτηση για τη διεξαγωγή στην Ευρώπη αυτής της συνάντησης που ανακοινώθηκε στο πέρας της συνόδου στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θα είναι μια ουδέτερη χώρα και ως εκ τούτου ίσως η Ελβετία, εγώ τάσσομαι υπέρ της Γενεύης, ή μιας άλλης χώρας. Την τελευταία φορά που έγιναν διμερείς συνομιλίες, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη», υπενθύμισε.